Закарпатський політолог розповів, чи може на перебіг та на результати президентських виборів вплинути Москва

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

Остаточно – ні, але впливати буде. Загалом Москва – це такий фактор для України, як сонце… не в доброму чи поганому значенні, а в тому, що хочемо ми цього чи ні, а вона є і буде завжди. Цей фактор впливу є постійним, при чому і в хорошому, і в поганому значенні.

Не треба просто Путіна асоціювати з усією Росією. Ми користуємося купою надбань російських сучасників. Просто ми зараз звикли зводити Росію до образу її президента… тобто тут є ангел, а тут є чорт.

Так, їхня верхівка буде впливати на наші вибори. Але це – не є вирішальний вплив. Москва впливає і на світові процеси… просто фактом свого існування. Як казав Чаадаєв ще на початку ХІХ століття: «Росія призначена тільки до того, щоб показати всьому світу, як не треба жити і чого не треба робити».

Тож саме цим Росія і найбільше впливає на розвиток людства. Скажімо, чи хоче Москва, щоб Бойко був президентом? Так, хоче. Але своїми діями вона піднімає рейтинги антибойківських кандидатів.

Росія для українських демократичних процесів зробила набагато більше, ніж усі наші демократи, взяті докупи… своїм негативним прикладом. Хочу сказати, що вплив – це не пряма дія, яка полягає в тому, що вони посадять за комп’ютери тролів і вони будуть писати: «Голосуйте за Бойка», чи який поганий Порошенко або хтось інший. Тому боятися того, що Москва нам вибере кандидата, не варто.

zakarpatpost.net