Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгород та в Хуст приїде Порошенко. Як стало відомо Mukachevo.net з власних джерел у Закарпатській ОДА, Президент прилетить до Ужгорода 15 березня о 10:00.

В обласному центрі глава держави візьме участь в символічному відкритті аеропорту “Ужгород”.

Після відвідин “повітряних воріт” області, Петро Порошенко, о 11:00, візьме участь в Економічному форумі на заводі електроніки “Джейбіл”.

Після обіду, о 15:00 Президент України прибуде до Хуста на “Красне поле”, де відбудуться заходи по відзначенню 80-річниці проголошення Карпатської України.

Нагадаємо, раніше писало Mukachevo.net, про анонсований приїзд Петра Порошенка на Закарпаття 15 березня.

Зазначимо, що до 80-річчя проголошення Карпатської України закарпатцям додали ще один вихідний.

На Виноградівщині за дивних обставин помер чоловік. У вбивстві звинуватили його 49-річну співмешканку, жительку села Руська Долина, але вона запевняла, що цього не робила, хоча той всіляко знущався над нею. Подія трапилася  ще у грудні 2017 року, але вирок винесли лише цими днями, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Як повідомили одразу після скоєння злочину у Закарпатській поліції, коли жінка повернулась додому, чоловік почав до неї чіплятись та схопив за волосся.

«Вона розлютилася, взяла кухонного ножа та вдарила опонента у шию. Далі вийшла на подвір‘я, а коли повернулась, той вже був мертвий. Жінка вибігла на вулицю й попросила перехожих, аби ті викликали поліцію та медиків. На місце події прибули працівники Виноградівської поліції. Жінка, зрозумівши, що накоїла, намагалася ввести слідчих в оману. Поліцейським, які прибули за викликом, розповіла, що того вечора співмешканець разом з незнайомим їй чоловіком розпивали в будинку спиртні напої, а коли вона повернулась додому, то виявила співмешканця мертвим», – йшлося у повідомленні.

У Закарпатській області через погрозу розправою працівникам прикордонної служби відкрили кримінальне провадження. Про це журналісту УНН повідомив прес-секретар голови Держприкордонслужби України Олег Слободян.

“Про вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 345 (КК України — ред.) „Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу“ також внесено відомості до ЄРДР, тобто тепер слідчі органи мають зібрати матеріали щодо цього порушення і далі передати справу до суду”, — зазначив Слободян.

4 грудня минулого року о 18.27 на площі Петефі автомобіль прямо на очах журналіста газети «Неділя Закарпатські новини» та десятків людей біла Toyota RAV  старого зразка  на закарпатських номерах врізалася в нову електроопору.

Від удару опора впала на землю, розбилися всі ліхтарі, обірвалися кабелі.

Згодом журналіст Віталій Глагола повідомив, що то був п’яний чиновник ОДА.

Щоправда згодом інформацію про те, що чоловік був нетверезим він спростував.

Як би там не було, а винуватицем аварії виявився директор департаменту агропромислового розвитку Закарпаття Юрій Лесьо.

Він обіцяв, що встановить на Петефі нову електроопору власним коштом.

Через кілька днів мерія встановила опору з одним ліхтарем замість збитої. Вона простояла до сьогодні.

А нині на місці збитого стовпа нарешті з’явився аналогічний.

Наразі в Карпатах спостерігається сніголавинна небезпека 4 ступеню. Рівень снігу на горі Пожижевська сягає 80 см. Хуртовини вирують з неділі, 10 березня.

За словами метеорологів, ці снігопади у березні не останні. В Івано-Франківській області  очікуються пориви вітру до 20 м/с, а температура повітря вночі знизиться до -2°C, повідомляють ФАКТИ.

Висота Пожижевської гори становить 1822 м, а на її полонині  знаходиться сніголавинна метеостанція.

Через негоду без електрики залишилися понад 60 міст і сіл в Івано-Франківській області. Вітер валить дерева, трощить авто і зриває дахи з будинків, є жертви.

У ніч на понеділок шквальні пориви вітру повалили дерев’яну вежу Невицького замку, яка перебувала в аварійному стані, інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

Як повідомляла обласна державна адміністрація, цими днями вежу мали демонтувати в ході початку реставраційних робіт.

На щастя, ніхто в результаті обвалу вежі не постраждав.

Нагадаємо, що в 2019 році за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, обласна державна адміністрація запланувала реалізувати проект «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення – Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)».

Під час інспекції автошляхів на Закарпатті авто заступника міністра інфраструктури Віктора Довганина влетіло у яму. Об этом Довгань написав свій сторінці в Facebook.

“Дорогами сонячного Закарпаття – 12 годин в машині: Львів – Рахів – Солотвино – Мукачеве – Ужгород – Свалява – Львів. Повна відсутність дорожного покриття на Н09, дорога вздовж державного кордону з Румунією та з‘єдную декілька районів. Наша машина навіть через яму вилетіла в кювет, добре що швидкість була 20 км/год і тільки вирвало колесо. Цього року з 600 млн грн на дороги – акцент треба робити на Київ – Чоп та Мукачево – Рахів. Домовились з румунами про фінансування мосту через Тису в Білій Церкві. Існуючий дерев‘яний міст треба як пам‘ятку архітектури залишити пішоходам.

Радію за рідну Львівщину – за останні 5 років чудові дороги Львів – Чоп та Львів – Івано-Франківськ, треба робити північний обхід Львова та Дубно. Львів‘яни дуже різні – тільки порівняти Омеляна, Дубневича та Садового, але завдяки їм інфраструктура розвивається. Наприклад, аеропорт Ужгорода думає, де взяти пожежну машину, аеропорт Львів планує рейси на Одесу, Доху та Торонто.
Велика подяка @EdvardMalyar – через таких крейзі відбудовується інфраструктура в Закарапатті. Volodymyr Omelyan разом з Державіаслужбою та Украерорухом відновив роботу аеропорта в Ужгороді, Мінінфраструктури вибило цього року 200 млн грн на дорогу Н09 Рахів – Хуст та проводить переговори з Румунією щодо будівництва нового мостового переходу через Тису в с. Біла Церква біля Солотвина”, – написав він. 

Як вберегтися закарпатцям від того, аби їх не ошукали на заробітках? Принаймні, раніше у Росії таке бувало.

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» разом зі співвласником кадрової агенції «Pelekh Agency» Андрієм ПЕЛЕХОМ ми шукали відповіді на наболілі для багатьох закарпатців питання про заробітки.

Зараз Росія – це забута держава для трудової міграції. Ми з нею не працюємо вже давно. Якщо брати Європу, то потрібно дивитися, куди людина їде. У нас часто так: там робили кум, сват, брат, значить, там добре, я теж поїду. У такому разі може трапитися всяке. Якщо людина звертається до компанії, яка має якийсь досвід, проблем не має бути. Ми завжди контактуємо з роботодавцями, які знаходяться в Європі, обговорюємо різні питання, які можуть виникнути, скажімо, працівнику треба раніше повернутись додому, чи щодо зарплат. Тож закарпатцям передусім потрібно дивитися вдома, до кого вони звертаються. Якщо хтось із кимось зустрівся в кафе, співрозмовник сказав: «Поїхали, документи ніякі не треба, бери лише паспорт», то така пропозиція може бути сумнівною. Якщо ж людина їде офіційно, має робочу візу, підписала трудовий договір, проблем бути не може. Тож треба звертати увагу на наявність ліцензії фірми, яка працевлаштовує за кордоном, на досвід роботи, на відгуки та інше.

zakarpatpost.net