Як 72-річній Вірі Савчук медики видалили 27-кілограмову фіброму

72-річна Віра Савчук із села Соснове Березнівського району на Рівненщині перенесла надскладну операцію із видалення 27-кілограмової пухлини. Нині пацієнтка вже сама готує собі їсти і навіть намагається поратися по господарству. А ще зовсім недавно вона вже змирилася із тим, що ця хвороба може стати для неї вироком. Особливо коли через пухлину бабусі стало нестерпно ходити і їсти, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ ЗДОРОВ‘Я».

Операція, за яку взялися лікарі Рівненського обласного протипухлинного центру, тривала майже п’ять годин. Врешті пухлину вагою в 27 кілограмів і діаметром 45 сантиметрів видалили.

«Хвора себе запустила. До лікарів не зверталася, хоча бачила, що утворення збільшується в  розмірах. Це була кістома яєчників. Коли її видалили, вага жінки становила всього 38 кілограмів. Втручання виявилося вдалим», – розповіла завідувач гінекологічного відділення Рівненського обласного протипухлинного центру Світлана Орешко, яка провела операцію.

У медзаклад Віра Дмитрівна потрапила у важкому стані. Пухлина спотворила роботу більшості органів черевної порожнини та малого тазу. Окрім того, жінка мала серйозну анемію. Була сильно виснажена. А ще  неї були явно виражені лімфостази, набряки та трофічні виразки, каже лікар. Навіть хірурги протипухлинного центру були шоковані станом пацієнтки.

«Воно геть печінку мені здуло. Нагнутися не могла, – пригадує Віра Савчук. – Ноги набрякли. Такі аж короткі стали. А зараз, дякувати Богу, їм усе. Можу ходити без допомоги, готувати їсти і прати. Трохи навіть поправилася».

Головний лікар Рівненського протипухлинного центру Григорій Максим’як каже, що прооперувати Віру Дмитрівну можна було ще п’ять років тому в плановому порядку. Тоді це було б значно простіше. А головне, що за ці п’ять років пухлина не завдала б такої шкоди і без того ослабленому організму пенсіонерки.

Та у жінки, виявляється, весь цей час була своя правда. В ефірі програмі «Говорить Україна», куди вона звернулася по допомогу, Віра Савчук зізналася, що до лікарів не йшла, бо не мала грошей. А діти вже давно перестали спілкуватися із хворою матір’ю, бо свого часу із вітчимом не порозумілися. Зі своїм сином, вперше за останні кілька років, пенсіонерка побачилася лише в студії ток-шоу.

Історія Віри Савчук тоді вразила чи не всю Україну. Після програми жінці влаштували обстеження в столичній клініці, а оперували вже в Рівному.

Тепер Віра Дмитрівна будує плани на весну – каже, садитиме з чоловіком город та побілить хату. А своїх лікарів вважає рятівниками, адже без їх допомоги про одужання навіть і не мріяла.

Ця історія повинна послужити уроком для всіх жінок. На жаль, нерідко «виношують» у собі пухлини і волинянки. Так, за інформацією лікаря відділення ургентної гінекології Алли Воробей, у січні, наприклад, у Луцькій міській лікарні прооперували двох 51-річних пацієнток. У жінок видалили пухлини вагою 3 і 4 кілограми.

Перша жінка потрапила до лікарні з лейоміомою матки – доброякісною пухлиною, яка росла протягом п’яти років. Новоутворення важило близько чотирьох кілограмів. Воно стискало внутрішні органи, погіршувало самопочуття та зовнішній вигляд, адже виглядало, як доношена вагітність. «Жінка знала про хворобу, але довго не наважувалась на оперативне втручання. Та з часом все ж вирішила провести лікування. Їй зробили планову екстирпацію (видалення) матки та на сьому добу у гарному самопочутті виписали додому», – розповіла медик.

Ще одна жінка поступила з сильними болями в животі, блювотою та загальною слабкістю. З’ясувалось, що у пацієнтки – кістома яєчника вагою близько трьох кілограмів, яка перекрутилась. Лікарі успішно провели ургентну операцію з видалення пухлини разом з матковою трубою та яєчником. Після втручання жінка почувається добре.

Лікар Алла Воробей радить жінкам регулярно відвідувати гінеколога (до настання менопаузи раз на півроку, після – раз на рік) та не зволікати з лікуванням. «Також до лікаря потрібно звернутись при появі найменших болей. Багато захворювань, в тому числі онкологічних, на ранніх стадіях можна успішно вилікувати. Це значно простіше, ніж лікувати запущені випадки», – зазначає медик.

Не виняток – і чоловіки. Приміром, днями жителю Ніжина чернігівські хірурги вирізали пухлину вагою 3 кілограми 365 грамів.

Сама операція тривала дві години. Найбільше часу пішло на від’єднання пухлини від судин, але й витягнути новоутворення теж було нелегкою справою. Спеціальним пристроєм пацієнту розтягнули ребра. Хірург Олег Лузан жартує, що рука після операції боліла ще два дні, бо пухлину весь час тримав в одній руці, а іншою від’єднував судини, якими вона чіплялася за легені. Доброякісна пухлина розміром 24 на 19 сантиметрів прим’яла собою і серце, і легені. Сергій найбільше боявся втратити легеню. «У мене перше питання було до лікаря: що з моїми легенями? І коли той відповів, що повністю збережено, підняло на крилах», – сказав пацієнт. Хірург припускає, що пухлина в тілі чоловіка могла рости десятиліттями. «Такі пухлини ростуть дуже повільно, до тих пір, поки вони чисто механічно не починають турбувати пацієнта,   тобто стискатися сусідні структури – далі ще важче, можливо, довелося б виймати цю пухлину по фрагментах», – пояснив Лузан.

Звідки беруться пухлини у нашому тілі, існує безліч теорій – тут і екологія, і харчування, і спосіб життя.

zakarpatpost.net