Добриво з бананової шкірки: рецепти підживлень для кімнатних рослин

Квітникарі часто пробують нові підгодівлі для домашніх улюбленців. Широко використовуються кавова гуща, цукор, яєчна шкаралупа і багато іншого. Бананова шкірка – справжнє джерело корисних речовин та елементів. Проте, її прийнято викидати без роздумувань. Однак бананові шкірки можуть стати хорошим добривом для кімнатних квітів і городніх рослин, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Банановий порошок

Висушена і розтерта в порошок бананова шкірка довго зберігається і є добре збалансованою підгодівлею. Для сушіння підходять шкірки без темних плям і інших дефектів. Мікрохвильова піч для висушування не підходить. Можна використовувати спеціальну сушарку для овочів і фруктів або духовку чи висушити на сонці.

Шкірку ретельно миють, нарізають смужками і розкладають на деко або сковороду сушарки. Духовку слід встановити на провітрювання, якщо такої функції немає, то відкрити дверцята. Шкірка повинна сушитися, а не присмажуватися, температура для висушування вибирається мінімальна.

Висушений напівфабрикат слід залишити на листі до повного охолодження. Після цього шкірки подрібнюють на кавомолці або ступці. Готове добриво пересипають в чисту суху банку або пакет. Добриво використовують в сухому вигляді, вносячи в ґрунт. Для підживлення кімнатних квітів достатньо 1 ч. ложки під кожну рослину.

Тропічні підживлення дуже корисні для томатів. При пересадці розсади у відкритий ґрунт або теплицю в кожну ямку вносять 1 ст. ложку порошку.

Банановий компост

Відмінно підходить для цибулинних та інших рослин. Компостування в домашніх умовах досить клопіткий процес, але в кінці виходить одне з кращих добрив для квітів. Компостну купу можна організувати у звичайному металевому або пластиковому садовому відрі. Порядок компостування наступний:

Бананові шкірки і родючу землю (1:1) ретельно перемішують у відрі. В компост додають ЕМ-препарат.  Через 4 тижні суміш ретельно перемішують і знову заправляють ЕМ-препаратом. Через 6-                                                                                8 тижнів буде готовий жирний чорний компост, збагачений ефективними мікроорганізмами.

Цибулинні квіти не люблять надлишку вологи і добре реагують на правильне харчування. Компост підвищує родючість ґрунту будь-якого типу. Тропічний компост підходить для поліпшення ґрунту в квіткових горщиках і на відкритому ґрунті. Для підготовки піщаного або важкого ґрунту під посадку квітів використовуються продукти компостування при перекопуванні.

Тропічний коктейль

Шкірку одного банана і 250 мл фільтрованої води залити в блендер і перемолоти як можна дрібніше. Отриманий коктейль можна не проціджувати і застосовувати для прикореневого підживлення рослин, для стимулювання цвітіння. Для однієї підгодівлі достатньо 1 ст. ложки добрива. Удобрювати квіти слід раз на місяць.

Таке добриво викликає рясне і тривале цвітіння. Але для плодоносних рослин, наприклад городніх культур, його використовують з обережністю. Період цвітіння може затягнутися на шкоду зав’язі і дозріванню плодів.

Коктейль також застосовують для підготовки ґрунтової суміші під пересадку рослин. За 7-10 днів до пересадки квітковий горщик наповнюють ґрунтовою сумішшю і банановим добривом (на 1 л ґрунту – 2 ст. ложки коктейлю). Суміш перемішують і додають препарат з ефективними мікроорганізмами («Байкал», «Фітоспорин» тощо). Після пересадки в родючий ґрунт квітка не потребує додаткової підгодівлі, крім азотних, кілька місяців.

Позакореневе підживлення

Знадобиться:

  • 4 бананові шкірки, висушені і подрібнені в порошок
  • 20 г сульфату магнію
  • 2 ч. ложки яєчної шкаралупи, подрібненої в порошок
  • 1 л води

Всі інгредієнти додати в ємність з водою і перемішувати до повного розчинення сульфату магнію. Отриману суміш наносити на листя і ґрунт за допомогою розпилювача.

Підходить для щотижневого підживлення квітів будинку або в саду.

Корисні поради

Бананові шкірки додають в лунки перед посадкою томатів, папоротей і троянд на садовій ділянці.

Фіалки можна поливати банановим настоєм кожні 2 тижні (2 шкірки залити 1 л кип’яченої води кімнатної температури, настоювати тиждень).

Білою стороною бананової шкірки можна протирати листки декоративних рослин з двох сторін. Вони стануть гладкими і блискучими.

Для посилення ефекту в банановий настій можна додати трохи завареного зеленого чаю.

Хорошим добривом стане суміш порошку з висушеної бананової шкірки і висушених грон винограду.

Дуже люблять бананові підживлення цикламен і бегонія.

Сухі бананові шкурки можна збирати і зберігати протягом осені та зими, а навесні застосовувати як мульчу для городу.

zakarpatpost.net