Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 18 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді стартував п’ятий обласний фестиваль “Воскресни, писанко”. На ньому представлено унікальне сакурове дерево з писанками.

Виготовили його у Закарпатському еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді.

Експонат справді унікальний, адже уособлює і Ужгород, як сакурову столитцю України, і свято воскресіння Ісуса Христа…. тобто відродження і оновлення нашого краю.

В Ужгороді на площі Народній розгорнулась п’ята обласна виставка «Воскресни, писанко».

Фестиваль є дійсно цікавою для області подією. У ньому беруть  переможці місцевих етапів з усіх адміністративно-територіальних одиниць області, навчальні заклади обласного підпорядкування системи освіти та заклади професійно-технічної освіти.

У селі Гать на Берегівщині Закарпатської області масово гинуть бджоли. Місцеві жителі підозрюють: причина в тому, що одне з місцевих фермерських підприємств обробило поля шкідливими пестицидами.

Протягом 3 днів на 5 пасіках померло від 20 до 50% медоносних карпатських бджіл, пише Kurkul.com.

Найбільші втрати у бджоляра Миколи Калія. Пасічник займається розведенням медоносних комах понад 30 років. У його господарстві понад 100 бджолиних сімей. Він розповів, що цьогоріч вперше загинула майже половина.

Бджоляр підозрює, що причиною загибелі комах є одне з фермерських господарств, яке обробило поля шкідливими пестицидами. Він зауважив, що обробку проводили навіть за допомогою літака.

«Пасажир погрожує мені пістолетом» – з таким повідомленням сьогодні, близько 5-ої ранку, звернувся на лінію 102 один з ужгородських таксистів

Прибувши на місце події, поліцейські зустріли заявника, водія однієї зі служб таксі, який вказав, що чоловік з пістолетом у руках досі перебуває в його автомобілі.

Про це повідомила Патрульна поліція Закарпатської області.

Особу, з імовірною зброєю, інспектори виявили у салоні таксі. Патрульні прийняли рішення затримати її та застосувати спецзасіб кайданки.

Згодом, під час поверхневої перевірки, окрім предмету схожого на пістолет, патрульні виявили у чоловіка кілька патронів, один з яких, знаходився в патроннику зі знятим запобіжником.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, у селі Невицьке днями встановили млин і кломпи – чарівні черевички.

Крім того, наразі там цвіте 10 тисяч тюльпанів.

Вдалося це зробити у рамках Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України», де у подарунок від посольства Королівства Нідерландів Невицьке ‒ як одне з 10 сіл – фіналістів отримало клумбу з тюльпанів.

У перспективі ‒ облаштування в’їзної арки, де будуть викарбувані герби трьох районів ‒Перечинського, Великоберезнянського та Ужгородського, велосипедної стоянки тощо.

А поки що закарпатці та гості нашого краю можуть милуватися квітами, кломпами (дерев’яними черевичками) і фантастичним великим млином, який у певній мірі також є символом нашого краю. Хоча у області млини були переважно водяними, та все одно ними активно користувалися закарпатці. Зараз їх було б доречно відновити, привести до ладу і перетворити на туристичні родзинки.

Теплий квітневий вечір у сяві нічної підсвітки Ужгорода та небесного світила виглядає фантастично.

Зараз у місті особлива романтична атмосфера і вечірні  прогулянки набули особливого шарму.

А в повню обласний центр Закарпаття  стає ще більш містичним та загадковим.

Тим більше зараз, весною, у пору цвітіння сакур, магнолій та інших дерев, коли хочеться обняти весь світ, вдихати життя на повні груди і просто насолоджуватися неповторними митями.

У Рахові після скандалу з угорцями зібрали екстрену комісію.

Геннадій Москаль доручив Державній екологічній інспекції в Закарпатській області виїхати в Рахів і вжити найжорсткіших заходів реагування до посадовців міської ради, котрі вже багато років не можуть вирішити питання з місцем для розміщення побутових відходів, що може спричинити екологічну катастрофу для басейну Тиси.

У міській раді розповідають, землю біля Тиси виділили ще у 1996 році, а відходи почали звозити з 2004 року. У раді погоджуються, що проблема болюча, але самотужки вирішити її не можуть. Кажуть, що зверталася до вищих органів влади з проханням допомоги, але були відмови.

Вирішили наразі сміттєзвалище відсунути від берега Тиси щонайменше на 100 метрів і оточити його дамбою.

zakarpatpost.net