Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

У найменшій і найбіднішій області держави зарплати чиновників шокують

Закарпатці активно обговорюють декларації чиновників. І знову наші земляки цікавляться, скільки отримують ті, хто фінансується  із бюджету, тобто фактично за кошти платників податків, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Наголосимо, що в Закарпатській обласній раді керівний склад має заробітні плати одні з найбільших в Україні.

З оброблених газетою «Неділя Закарпатські новини» фінансових звітів, поданих на сьогодні, наші принаймні шокували найбільше.

Шоу «Інтуїція» починається

Колись давно у фейсбуці я зустрів одну геніальну картинку. Автомобіль, певно на закарпатській дорозі, зупинився перед безліччю заповнених дощовою водою ям. Картина, добре відома усім водіям, – нічого геніального у ній нема. Навпаки – трагедія! Адже якщо я минулого тижня їхав із Іршави до Сваляви через Довге аж дві години, і це у суху погоду, то геніальними можу назвати тільки злодіїв при владі, яким удається дурити народ і мене особисто уже майже тридцять років: обіцянок багато – змін нема. А коли довіра до влади у людей вичерпується повністю, коли десь там нагорі міняють одного начальника чи голову адміністрації – і все починається спочатку, по колу… Бо новий ще нічого не обіцяв. Рано чи пізно це набридає. І злить, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Але повернемося до картинки. Геніальним є не так вона, як підпис до неї: «Шоу «Інтуїція» починається!» Шедеврально! Я просто в захопленні.

Оце, друзі мої дорогі, чергові, саме ці вибори Президента – це те саме шоу «Інтуїція». Післязавтра ми підемо на дільниці і зробимо крок до ями на дорозі, до ями, залитої водою. І хто знає, чи провалимося ми у безодню, чи втратимо там частину себе, чи поламаємо собі ноги, чи лише взуття намочимо? Тільки інтуїція кожного з нас може нас усіх урятувати. Але іншої дороги нема. А на цій – яма на ямі.

Отже, спробуймо проаналізувати (із врахуванням того, що вже відбулося), як ми докотилися до такого шоу, тобто до такого життя? Проаналізуємо спокійно, врівноважено, без валідолу і брому. Озброєні толерантністю і гідністю.

Пернатих у місті над Ужем люблять. Тут радіють не лише лебедям, але всім птахам. Звісно, не всі, але багато хто з місцевих охоче годує як качок, так і голубів.

— Виходжу в місто щодня. Беру з собою крупи і висипаю, птахи негайно злітаються поїсти, – каже  пенсіонерка Магдалина Галай.  – Вдячні пернаті воркують мені за пригощання.

— У мене вдома живуть декоративні голуби. Маю спеціальні корми. Птахи приваблюють мене ще з дитинства. Часто ділюся з пернатими безхатченками, яких у місті чимало, їжею від власних улюбленців, — зізнається  Стапан Комар.

— Коли виходимо з сином погуляти, завжди купуємо печиво та булочки. Він дуже любить кидати їм крихітки. Птахи одразу збирають їх. Дитині це велика втіха, та  й пернатим користь. На мою думку, малюків треба з раннього віку привчати любити природу. У нас  вдома є папуга, кіт та дві собаки. Хочемо ще завести канарейку, —  запевняє молода  мама Ярина Томишин.

Вчора в Ужгороді відкрилася 5 обласна виставка “Воскресни, писанко”.

На масштабному фестивалі представлено найкращі роботи вчителів, учнів та студентів Закарпаття.

Особливої уваги заслуговують вироби з Великоберезнянщини.

Унікальні величезні писанки, манекени людей та тварин і багато інших цікавинок.

Ось, як пише про них у соцмережі Наталя Рапа-Мордованець.

“Хочу показати Вам красу зроблену з душею, спільну і наполегливу працю дітей- учнів, вихователів і вчителів Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи – інтернат I – III ступенів. Як то кажуть, що логіка може привести Вас від пункту “А” до пункту “Б”, але УЯВА- КУДИ ЗАВГОДНО”, – йдеться у повідомленні.

Але краще один раз побачити, ніж десять разів почути.

У травні у замку Сент-Міклош знову розквітне кохання

Як повідомили організатори на свой сторінці у соцмережі, 4-5 травня у Чинадієві Мукачівського арйону відбудеться 4-й флористичний фестиваль “Кохання в Сент-Міклоші”.

“Асоціація українських флористів започаткувала унікальній квітковий фестиваль,що став продовженням європейської культурної ініціативи по оформленню середньовічних замків.
Такий замок знайшовся у сонячному Закарпатті….. З історіі замку, – йдеться у повідомленні. – Неймовірний замок у смт. Чинадієво сповнений таємничих легенд. За час існування цієї споруди тут було безліч господарів. Але найцікавішою постаттю серед них була Ілона Зріні – політична діячка, відома, як хоробра захисниця замку Паланок.

Які настрої закарпатців перед другим туром

Ані жодної миті не сумнівався і не сумніваюся у перемозі П.Порошенка. Події останнього тижня тільки зміцнили ці настрої. Його недоліки є продовженням його чеснот і навпаки. Проте й досі не бачу нікого іншого, хто міг би так жорстко і головне результативно відстоювати інтереси України на міжнародній арені. Якщо у другій каденції він перенесе цей досвід ще й на внутрішню сферу і справді стане гарантом Конституції для всіх співвітчизників, це буде саме те, чого можна чекати від такої високої посади. Останніми днями П.Порошенко педалює два технологічні моменти – підкреслювати приязнь до журналістів і частіше усміхатися. Це справді далеко не найгірші риси для політика, принаймні коли вони щирі. Його ж поява на каналі «1+1» – це була бомба. Ми не могли раніше бачити, як він розмовляє з В.Путіним, але тепер отримали бодай якийсь аналог. Його противники, що прийшли на шоу висловлювати претензії заочно, буквально «скисли» на очах, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На проспекті Свободи в Ужгороді можна побачити дивовижну рослину – діцентру.

Її ще називають “серцем навпіл”.

Про діцентру складено багато легенд, в основному, про нещасливе кохання.

Наприклад, існує цікава французька легенда, у якіій йдеться про те, що молода  дівчина Жанетта відправилася в ліс і заблукала. Знайти дорогу їй допоміг хлопець, в якого вона закохалася. Марно дівчина шукала зустрічі з юнаком, але той не з’являвся. Але ось одного разу по селу проїхала багата процесія, попереду якої красувався знайомий вершник, а поруч з ним дівчина. Похитнулася Жанетта, впала замертво, і серце її раптом проросло темно-червоною квіткою».

З тих пір французи називають діцентру «сердечком Жанетти», німці – «квіткою серця», росіяни – «розбитим серцем», а британці – «серцем, що кровоточить».

Позбавлені ж сентиментальності ботаніки назвали цю рослину дицентра (Dicentra), від грецьких слів ‘dis’ – двічі і ‘kentron’ – шпора, що перекладається – двошпорець, – за наявністю двох шпор біля пелюсток віночка.

18-річний хлопець із Мукачева став жертвою піротехніки.

Переніс дві операції – в Ужгороді та Одесі, але результату поки – нуль.

Він досі майже не бачить, обличчя – у шрамах. Ще у січні хлопець постраждав від вибуху салюту.

290 тис. грн. на лікування днями виділи з міського бюджету.

Мати збирається везти Едвіна на лікування до Німеччини.

Історія навколо освіти Виноградівсього району отримала продовження. Начальника Юрія Свища, який практично викрив корупційні схеми тодішнього свого керівника голови РДА Михайла Русанюка, і котрого у листопаді звільнили, суд поновив на посаді.

28 березня Закарпастький окружний адміністративний суд визнав звільнення начальника управління освіти незаконним і зобов’язав керівництво  не просто поновив Свища на посаді, але й  відшкодувати заробітню плату за “вимушений прогул”.

10 квітня Виноградівська ОДА виконала рішення суду, проте цього ж дня за наказом голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля його знову звільнили.

Баталії з головою Виноградіської РДА розгорілись ще у серпні минулого року. Тоді правоохоронці опублікували скандальне відео де Михайло Русанюк отримав третій транш хабара від підприємця за укладання договорів на виконання робі та послуг за бюджетні кошти. Наступного дня поліція оприлюднила телефонну розмову де губернатор особисто дав роз’яснення в.о. Голови РДА Наталії Костелебі-Веремчук звільнити Юрія Свища, який пішов проти корупційної схеми.

Нарешті довгоочікуване весняне тепло викликало цвітіння аличі, абрикосів та магнолій. Ніжно-рожева та біла краса і неповторні аромати додали людям натхнення, бажання жити та творити добро. Вилетіли бджоли, загули над квітками і понесли перші краплини меду у свої вулики. Співають коти, іржуть коні, мукають корови, молодь поспішає на вечори відпочинку у клуби та ресторани – усе радіє сонцю і прагне продовження свого роду. Адже коли, як не у квітні, найкраща пора для таких дум і прагнень! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Але, як показують події, що про них піде мова нижче, активізуються у цей час не тільки комахи та тварини, не тільки молоді та творчі люди, але і всіляких мастей шахраї та злодюжки. Так сталося, що у один і той самий день минулого тижня двоє моїх добрих знайомих отримали «листи щастя». Почну із чоловіка, назвемо його Петром, щоб дотриматись правил етики і не викликати нездоровий інтерес до особистості непересічного і унікального у своєму роді чоловіка. Тож до суті справи.

Петро досить часто перебуває у скруті. Пенсії, яку він нещодавно почав отримувати, не вистачає катастрофічно. Отож чоловік постійно знаходиться у стресовому стані та вірить, що якщо не Бог, то наступний президент допоможуть йому вирватися із тенет бідності. Самий він, як продукт радянської системи, жодних спроб покращити становище не робить. Адже комуністи виховували людей так, що ініціативу проявляти боялися всі, бо за неї карали. Особливо, якщо та ініціатива стосувалася грошей.

До служби у справах дітей виконавчого комітету Мукачівської міської ради надійшло повідомлення про 13-річну дитину, яка у важкому стані працівниками поліції була доставлена до обласної дитячої лікарні м. Мукачево.

У крові дівчинки, якій діагностовано алкогольне отруєння важкого ступеня, виявлено наркотичну речовину – кокаїн.

Дівчинка виховується у повній родині та навчається в одній зі шкіл центральної частини міста.

Спиртне та наркотики вона вживала в колі однолітків.

Поліція міста з’ясовує обставини та встановлює осіб, винних у реалізації дітям спиртних напоїв та наркотиків.

zakarpatpost.net