Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Чи можливо відновити старі фонтани?

Колись обласний центр Закарпаття сміливо можна було назвати містом фонтанів. Нині, на жаль, хоч нові водограї і з’являються, однак не надто інтенсивно відроджуються старі, не працюючі.

Сьогодні ніхто чомусь не згадує про закинутий штучний водограй біля обласного музично-драматичного театру. Але ж якби його впорядкувати і запустити, споруда могла б стати новою родзинкою міста, до слова, не гіршою, ніж фонтани Львова чи Києва.

До речі, колись  клумби на площі Поштовій та­кож були чашами одного з водограїв. Однак у дев’яностих роках через аварійні тріщини, які там утворилися, їх вирішити засипати ґрунтом.

Подібна доля спіткала і деякі інші фонтани. Звичайно, для їхнього «повернення до життя» потрібні чималі кошти, але ж справа того варта, адже в туристичному плані Закарпаття має непогані перспективи.

У нього тут не було ні кумів, ні сватів, ні шовгорів, ні інших родичів, тож міг діяти більш неупереджено і об’єктивно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Геннадій Москаль подав Президенту Петру Порошенку заяву про звільнення з посади голови Закарпатської ОДА за власним бажанням. Він працював на Закарпатті не лише ці 4 роки. Раніше він очолював обласну поліцію тож його другому пришестю більшість  людей у краї зраділи.

Тоді люди вірили, що він прийде і наведе порядок, покарає всіх винних, вибудує нову паралель влади і зробить багато для процвітання області.

Частково зберіагти симпатії людей Геннадію Москалю вдається досі. Він дійсно має дуже гострий язик, вміє влучно і цікаво висловлюватись, а це допомагає підтриманню позитивного іміджу. Крім того, він залишився впливовим політиком у розрізі всієї держави, його часто кликали виступати на центральні телеканали, він виступав експертом із питань, пов’язаних із Донбасом, оскільки свого часу працював і на Луганщині.

Саме зараз на пунктах пропуску у бік Словаччини, Угорщини, Румунії стоять десятки автівок.

Згідно онлайн камер, які розташовані на кордоні в пунктах пропуску найбільше зараз автівок намагається виїхати в Словаччину. Також, черги спостерігаються на КПП “Малий Березний”, “Чоп”, “Дякове”, пише mukachevo.net

Така ситуація склалась певно з тим, що всі хто повернувся на пасхальні свята додому, знову виїжджають на роботу за кордон. Нещодавно утворювались великі черги в іншому напрямку.

30 квітня дo Іршавських рятувальників надійшлo пoвідoмлення від чергoвoгo місцевoгo райвідділу пoліції прo загублення в лісoвoму масиві 27-річнoгo мешканця с. Ільниця. За слoвами рoдичів, чoлoвік ще 26 квітня пішoв у напрямку лісу і після тoгo йoгo ніхтo більше не бачив. Для пoшукoвo-рятувальних рoбіт залученo 8 рятувальників та 2 oдиниці техніки від Іршавськoгo та Мукачівськoгo гірських пoшукoвo-рятувальних відділень,10 працівників націoнальнoгo прирoднoгo парку «Зачарoваний край», місцеве населенні в кількoсті 150-т oсіб та 3 працівники пoліції. На даний час чoлoвіка не знайденo. Пoшукoвo- рятувальні рoбoти тривають.

Вже o 21:10 такoж 30 квітня чергoве пoвідoмлення прo загублення людини надійшлo дo міжгірських рятувальників. Там, під час прoхoдження туристичним маршрутoм в райoні г. Гимба відстав від групи туристів та заблукав житель м.Дніпра (oсoба встанoвлюється).Для пoшуку загубленoгo туриста залученo oсoбoвий склад гірськoгo пoшукoвo-рятувальнoгo відділення с. Н.Вoрoта

Як і в пoпередньoму випадку, пoшукoві рoбoти тривають. Третє пoвідoмлення прo загублення людей в райoні г. Піп Іван Рахівськoгo райoну надійшлo o 07:20 01 травня. Там під час пoдoрoжі гірським маршрутoм заблукалo четверo львів’ян. На пoшуки туристів залученo рятувальників Рахівськoгo гірськoгo пoшукoвo-рятувальнoгo відділення, інфoрмує У ДСНС України у Закарпатській oбласті.

Село Великі Ком’яти Виноградівського району Закарпатської області можна назвати квітковою столицею України.

Тут в сімейних теплицях цілий рік вирощується безліч квітів, які продаються по всій країні, пише  fermer.blog

Наталія Луканіч з села Великі Ком’яти ось уже 10 років займається квітами. До цього вона вирощувала городні культури, такі як капуста і томати.

Квіткове господарство стартувало з трьох пачок насіння, які були куплені на пробу. 

Сама Наталія каже, що вирощувати квіти вигідніше і приємніше, тільки ось роботи з ними не менше, ніж з овочами.

Доглядати за квітами їй допомагають члени сім’ї і кілька робітників.

Дивовижний кущ тамариксу  розквітнув біля готелю “Ужгород”.

Рослина є дуже витривалою. Родом вона з Азії.

У різних регіонах рослина відома під назвами Боже дерево, гребенчук і бісерник, жідовільнікДдженга.

Утім мало хто знає, що кущ іще й цілющий.

Із давніх-давен люди використовують солодкуватий сік густої консистенції, що покриває в літній період гілки деяких видів рослини. Проте лікувальними якостями наділені всі частини рослини – квіти, плоди, листя, кора.

А з деревини тамариксу виготовляють витончені вироби, із гілок плетуть кошики і ажурні меблі, А для пасічників рослина взагалі є незамінною. Вона забезпечує бджолам багатий і тривалий збір нектару.

Цікаво, що цвісти тамарикс може кілька разів у році – і весною, і влітку, й восени.

Вибори завершилися. Закарпаття традиційно відзначилося найменшою явкою. Більшість краян просто не схотіло робити вибір між двома неякісними продуктами. Приблизно така сама ситуація у нас на споживчому ринку: сотні тонн усілякої харчової хімії просто гниють і списуються, а люди воліють харчуватися з власних городів. У політичному сенсі власний город – це місцеве самоврядування, чий розвиток усіляко стримувався обласною адміністрацією. Зараз ситуація може змінитися. Відомо, що закарпатцям власна сорочка завжди була ближчою до тіла, а справи у рідному місті чи селі – важливішими за те, що відбувається у далекому Києві, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Кожна з двох команд – і переможці, і переможені – вважають, ніби вони були на висоті. Закарпаття ця команда майже не зачепила. Ніхто не певен, що далі буде краще. Може, навпаки, ще гірше. Але 80% закарпатців захотіли зафіксувати, що п’ять років їм було погано, тому саме отакого вони більше не хочуть. Нехай гірше, аби інше. Те, що у відповідний час ті самі 80% отак саме вчинять і з нинішнім переможцем – дуже імовірно. Електорат є істотою мстивою, для нього солодша помста тут і зараз, ніж якісь надії і розрахунки на майбутнє. Тому голосували переважно проти, а не за.

Так хочеться, аби період цвітіння дерев тривав довше. У цю пору Закарпаття особливе, а Ужгород у рожевому квіті взагалі неперевершений.

Але, на жаль, японські вишні та багато інших дерев уже відцвіли. Протягом останніх кількох днів тротуари засипані пелюстками і туристи та місцеві милувалися вже рожевим теплим снігом під ногами.

Однак і пелюстки на землі не можуть лежати вічно.

Їх зараз активно прибирають і вся краса відправляється до смітників.

Тонни пелюсток підмітають прибиральники і порадують сакури людей уже тільки на наступний рік.

Закарпаття засипало снігом.

Про це повідомили рятувальники Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту, що на горі Піп Іван.

Вони просять туристів не йти в гори і наголошують, що сьогодні зранку спостерігається значне погіршення погоди.

Наразі біля обсерваторії Білий Слон  мокрий сніг, на гори опустився туман, а вітер посилився до 20 м/с.

Температура повітря впала до -1°С.

Учора zakarpatpost.net повідомляв про пежежу в готельно-ресоранному комплексі в Хусті.

Наразі Управління ДСНС в Закарпатській обрасті оприлюднило інформацію про пожежу.

Нагадаємо, що комплекс VIP” (V&P) належить родині народного депутата України Валерія Лунченка.

“30.04.2019 о 16:20 – пожежа в  комплексі за адресою: м. Хуст, вул. Петенька Воєводи. Пожежею знищено майно в складських кімнатах. Пошкоджено складські кімнати та дах на площі 30 м2, перекриття на площі 45 м2. Причина пожежі та збитки встановлюються. На пожежу залучались 3 АЦ ДПРЧ-10 м.Хуст”, – повідомили рятувальники.

Як інформували закарпатські поліцейські, подія трапилася в селі Клячаново Мукачівського району.

Учора о 10 вечора правоохоронцям зателефонували лікарі. Медики повідомили, що у них помер пенсіонер 1944 року народження. Його доправили до лікарської установи після аварії.

Як вдалося встановити поліціантам, дідусь їхав на мопеді і йому не вдалося впоратися з керуванням. У результаті – транспортний засіб занесло і він врізався у автобусну зупинку.

Чоловіка з травмами доставили до лікарні, але там він помер.

Поліція вилучила мопед на штрафмайданчик і відкрила кримінальне провадження за фактом смертельної аварії.

Після дощу ужгородські вулиці стали дуже романтичними. Сакурові пелюстки рожевим килимом заслеляють землю.

Утім далеко не всі, поспішаючи у справах, дивляться під ноги. Багато хто думає про проблеми, а не про їхнє вирішення… тим більше, не про природу. А тисячі, сотні тисяч, мільйони живих оранізмів знаходяться постійно поруч із нами. Іх просто треба помітити.

Вони… як і ми… розмножуються, створюють пари, спостерігають за нами.

У сквері Масарика журналісту газети “Неділя Закарпатські новини” вдалося сфотографувати унікальне явище – побачення равликів.

Вони не ховалися у свої мушлі, зовсім не звертали ні на кого увагу.

Між пелюстками сакур двоє закоханих тягнулися одне до одного і ніби цілувалися.

Вони організували собі зустріч у надзвичайно затишному гарному місці – між сакурами.

Учора на Петефі в Ужгороді проходила благодійна акція «Візьміть безкоштовно від Бога»

Суть її полягала в роздачі тим, хто потребує різних речей – здебільшого одягу та пряників.

Бажаючих отримати подарунок було багато.

Комусь захід сподобався, комусь – не дуже.

Утім він є корисним і цікавим, адже свідчить про те, що добро можна творити просто так, безкорисно, при цьому даруючи радість зовсім незнайомим людям.

Штучний водограй перед Закарпатською ОДА на площі Народній нарешті запрацював.

У минулі роки його запускали перед святом «Воскресни, писанко», а зараз – аж тепер.

Крім того, раніше цей штучний волограй завжди в Ужгороді починав працювати першим, тепер же – мерія давно запустила усі фонтани, а цей, що перебуває на балансі Закарпатської ОДА, чиновники чомусь не поспішали запускати.

У цьому році вони більш активно займалися виборами і оскільки Геннадій Москаль пішов у відпустку та написав заяву на звільнення, його підлеглі не надто активно займаються справами у області.

zakarpatpost.net