Кому заважає ужгородський диво-поїзд

Чому деякі ужгородці не хочуть розвитку й оновлення міста

Появі в Ужгороді диво-поїзда раділи всі.

Справді, цікава родзинка і хоча б якась атракція і для дітей, і для дорослих, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Приїхав він до столиці Закарпаття у лютому, коли проводилась «Ужгородська палачінта». Тоді він возив бажаючих від площі Театральної до Боздоського парку.

Оскільки поїздки на казковому транспорті дуже припали до душі малечі, мерія вирішила залишити поїзд в Ужгороді.

Але тут почалися незрозумілі нарікання з боку завжди невдоволених матерів.

Що робити, критикани в нас є… і їх доволі багато.

Спочатку «активістки» у соцмержах нарікали, що з диво-поїзда крапає масло. Тож його забрали на ремонт. Тепер із ним все гаразд, утім критика не припинилася.

Зараз жінок не влаштовує, що курсує він набережною, вони кричать, що під колеса можуть потрапити діти.

Оскільки набережна Незалежності є пішохідною зоною, більше ніякий транспорт там не їздить, тож за дітьми можна і приглянути. Крім того, тротуари зараз капітально відремонтовані і гуляти біля води набагато приємніше новою бруківкою, ніж проїжджою частиною і асфальтом.

Утім нещодавно на сайті Ужгородської міської ради з’явилася петиція про заборону диво-поїзда. У ній йдеться про зміну маршруту, оскільки він «їздить по пішохідній зоні, чим створює значні незручності жителям міста, які вийшли на прогулянку з дітьми чи просто катаються на велосипедах».

Загалом забрати диво-поїзд – значить позбавити ужгородців майже єдиної розваги.

У Боздоському парку дуже мало атракцій, та й ті переважно застарілі і нецікаві. У цьому плані варто повчитись у Мукачева, де парк «Перемоги» дійсно є чудовою зоною для відпочинку для всієї родини – там стільки розваг, що очі розбігаються.

Прихистив у минулому році мукачівський парк і каруселі, які так само заважали ужгородцям незрозуміло через що. Самі ж мешканці столиці Закарпаття залишилися, як кажуть, із носом.

Зараз може трапитись так само.

Навіть дитяча залізниця до найгучнішого у році «Сакура- фесту» не запрацювала. А на цьому теж можна було заробити, адже стільки, як у цьому році, туристів в Ужгороді ще не було.

Але мова не про це, а про багатостраждальний диво-поїзд.

Не затримався він надовго і в Мукачеві, і в Берегові. І в Ужгороді також є невдоволені ним.

На жаль.

Адже, для прикладу, у Львові подібні паровозики масово курсують вулицями із 2009 року  і там ніколи не стояло питання про те, аби туристів та львів’ян позбавити цієї розваги та прикраси міста, їх там декілька, вони також їздять пішохідними зонами і дуже популярні. Крім того, там курсує і інший розважальний транспорт, карети з конями, ретро-автомобілі, міні-машини. У Києві так само. Така туристична послуга існує в кожному туристичному центрі Європи і світу. Найбільше автопоїздів можна зустріти у Франції, Швейцарії, Італії та Німеччині.

Тому варто було б радіти, що відтепер Ужгород теж має таку чудову атракцію, завдяки якій місто може заробляти кошти. Нам треба рухатися вперед, змінюватися, оновлюватися, бути конкурентоспроможним у туристичному плані, вигідно виділятися серед інших міст.

Більше того, поїздки на цьому унікальному транспорті можна урізноманітнити – збільшити маршрут, доповнити екскурсоводами, які б розповідали про цікаві місця.

Сам поїзд високоманеврений, може перевезти пасажирів навіть найвужчими вулицями. Для Ужгорода – це дуже зручно, адже він є найменшим обласним центром України.

Тому заборонити диво-поїзд – означає недалекоглядно позбавити як гостей, так і місцевих цікавої атракції.

Марина АЛДОН,  газета «Неділя Закарпатські новини» екслюзивно для zakarpatpost.net