Як закарпатці замовили повій через інтернет і що з того вийшло

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником відділу протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайлом ТАНЧИНЦЕМ.

Два роки тому до нашої редакції звернулося двоє заробітчан із Хустського району. Вони працювали в Чехії і звикли замовляти через Інтернет повій. Скористалися такою послугою і в Хусті. Знайшли на сайті контакти, замовили повій, сплатили гроші, але ні дівчат, ні грошей вони не побачили. До поліції не зверталися через те, що обидва одружені і не хотіли зайвого розголосу. Чи можна було, якби вони написали заяву до правоохоронних органів, знайти шахрая?

Чи маємо ми притягувати до відповідальності людину, котра замовила послугу, яка має протиправний характер? Теоретично, якби дівчата приїхали, до адміністративної відповідальності притягнути б їх мали. А в тому випадку, якщо ні статевого акту не було, ні дівчат, а кошти пішли, як кваліфікувати такі дії? Таке звернення б направили в територіальний підрозділ, як банальне шахрайство з використанням обчислюваної техніки у вигляді Інтернет-ресурсів. Подібні злочини  потрібно документувати і цього не слід боятися. Історія життєва, адже наші слабкості використовують злочинці. Якщо б потерпілі написали заяву, розпочали б кримінальне провадження і якби слідчий прийняв рішення, що нас потрібно залучати, ми би чим могли, допомогли, знайшли б, що це за ресурс, де він хоститься, хто його адмініструє, провели б дії по ідентифікації зловмисника.

zakarpatpost.net