Погода у Закарпатті на сьогодні, 16 червня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде тепло.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +21, удень – +33.

Ввечері небо, що залишатиметься ясним майже увесь день, затягнеться хмарами. Без опадів.

У Хусті – +17 уночі і  +31 удень. Увесь день триматиметься ясна погода, а ввечері на небі з’являться хмари. Без опадів.

У Воловці – +16 уночі і  +29 удень. Незважаючи на ясний ранок, вдень та ввечері у Воловці погода буде похмурою. Без опадів.

У Сваляві – +16 уночі і  +29 удень. Ввечері небо, що залишатиметься у Сваляві ясним майже увесь день, затягнеться хмарами. Без опадів.

У Тячеві – нічна температура становитиме – +20, денна – +30.

У Тячеві хмарний день та похмурий вечір прийдуть на зміну ясному ранку. Ніч та ранок пройдуть без опадів. Удень очікується дощ із грозою, який до вечора повинен закінчитися.

У Перечині – нічна температура становитиме – +21, денна – +32.

У Перечині небо буде ясним з самого ранку, а ввечері затягнеться хмарами. Ранок і день пройдуть без опадів. Увечері можливий дощ із грозою.

У Великому Березному – вночі – +16, удень – +30.

Ранок у Великому Березному очікується ясний, а вдень та ввечері небо буде ховатися за хмарами. Ввечері очікується дощ із грозою.

У Берегові та Виноградові – вночі – +18, удень – +33.

До самого ранку погода буде ясною, але ввечері небо вкриється хмарами. Без опадів.

У Міжгір’ї – уночі  +14, вдень – +29. У Міжгір’ї погода порадує нас безхмарним ранком, але вже у середині дня вона зміниться та буде похмурою до самого вечора. Без опадів.

У Рахові – уночі +12, вдень – +26. Небо, ясне у Рахові вранці, затягнеться хмарами у середині дня та погода буде похмурою до самого вечора. У другій половині дня очікується дощ із грозою, який йтиме до самого вечора.

16 червня вшановується пам’ять мученика Лук’яна. У народі цей день називали Лука Вітренник, оскільки вітер у цей день був головним персонажем. На Луку найбільше боялись північно-східного вітру, який нібито приносить з собою безперервні дощі, шкідливі при дозріванні жита. Наші пращури уважно слідкували за напрямком вітру: з північної сторони – буде день ясний; прохолодний вітер – може бути дощ з градом; з півдня чи заходу – до негоди; з південного заходу – негода надовго.

Народні прикмети на 16 червня
  1. Дощ на Зелені свята – на гарний врожай грибів.
  2. Зберете трави і квіти в цей день – отримаєте потужний оберіг і ліки від багатьох хвороб. З допомогою настоїв і відварів, приготованих з рослин, люди виліковувалися від багатьох недуг. А ще виготовляли талісмани і обереги для всіх членів сім’ї.
  3. Вдале сватання цього дня – на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі – гармонія, а в серцях – любов один до одного.
  4. Напередодні Трійці всі рослини наділяються магічною і цілющою силою.
  5. Хвороби та всілякі небажані моменти не притягуватимуться, якщо подавати щедру милостиню, надавати будь-яку допомогу тим, хто її потребував.
  6. Скатертину, якою застеляли святковий стіл в Трійцю, зберігали з вірою, що вона здатна притягувати заможних женихів чи працьовитих наречених.
  7. Якщо після дощику сонячна погода – значить, у цьому сезоні можна очікувати дуже багатого врожаю. Особливо це стосувалося зернових культур, лісових ягід і грибів.
  8. Якщо зранку винести і покришити свіжу випічку на город- можна задобрити  духів покійних родичів, щоб ті піклувалися про живих у інших світах.

zakarpatpost.net