Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді побував президент Володимир Зеленський. Він представив нового голову Закарпатської ОДА – Ігоря Бондаренка.

На своїй сторінці в соцмережі президент написав:

“Ужгороде, ти неймовірний! Дякую за теплий прийом, позитивну прогулянку та смачні тістечка!”

Тістечка він куштував у кондитерському домі Бондаренка, де його чекали, де зранку вичистили все довкола.

Також зробити селфі з Зеленським могли всі бажаючі. Він охоче фотографуувався з ужгородцями і багато світлин оприлюднив у Фейсбуці.

Через смітники в Ужгороді розгорівся скандал.

Управління державної охорони змусило владу міста демонтувати на набережній всі смітники через приїзд президента.

Про інцидент раніше писав zakarpatpost.net.

Багато кому це не сподобалося, адже демонтували аж 54 урни, оскільки за програмою була запланована прогулянка Володимира Зеленського по набережній.

Наразі їх знову ставлять на свої місця.

Перед приїздом президента в Ужгороді покосили траву біля набережної Незалежності.

Там все справді дуже чисто, аккуратно і гарно.

Однак про інші набережні чомусь забули.

Біля Православної та Ботанічної набережних досі росте борщівник. Деякі рослини дуже високі і нагадують тропічні.

Оскільки Зеленський поїхав, невже вони так і залишаться непокошеними?

Зведення торгового центру біля унікального підвалу на Поштовій в Ужгороді буде продовжено

Про ситуацію з підвалами, виявленими в Ужгороді цього тижня під час будівельних робіт на приватній ділянці на площі Поштовій, сьогодні розповіли на брифінгу в Ужгородській міській раді.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

В.о. Ужгородського міського голови, заступник міського голови Ігор Фартушок повідомив, що вже прибув директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осавульчук, сьогодні відбулася робоча нарада щодо того, як діяти далі.

За словами Олега Осавульчука, на Поштовій виявлено залишки підвального приміщення, пивниці будинку, який стояв на тій території у 18 столітті. Він зафіксований на старих планах Ужгорода, становить певний інтерес для історії міста.

Лісівники нині звинуватили прокуратуру у бездіяльності, а журналістів – у поширені неправдивої інформації про вирубки. Прокуратура дала гідну відповідь

Декларуючи бажання боротись із зловживаннями у лісовій сфері, незаконними порубками лісів і корупцією, певні посадовці, як показує практика, докладають багато зусиль аби приховати ті чи інші протиправні дії.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

В тому числі, із залученням громадськості та преси, очевидно забуваючи, що цей процес регулюється виключно діючим КПК. Щодо підозри та неспростовного факту її вручення посадовцям лісомисливського господарства ми вже писали: вона об’єктивна та обґрунтована зібраними доказами, а сам факт її вручення посадовцям Закарпатського ОУЛМГ є беззаперечним.

Так, один із заступників керівника Закарпатського ОУЛМГ та директор одного з місцевих лісових господарств підозрюються у тому, що в період 2016 року, зловживаючи службовим становищем допустили незаконні порубки деревини на території природньо-заповідного фонду «Ужгородського ЛГ» (ч.2 ст.364 КК України). Розслідування у даному кримінальному провадженні триває, і, як показує практика у будь – якому кримінальному провадженні, підозрювані всіляко намагаються перешкодити цьому.

На даний час, уже звертаючись до перших осіб країни, звинувачуючи журналістів чи, що й не дивно – самих правоохоронців.

Наголошуємо, що досудове розслідування триває з чітким дотримання як строків, так і порядку проведення, що встановлені чинним КПК, навіть якщо це комусь не подобається.

Адвоката, що у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння вбив біля Ужгорода 11-річну дівчинку, триматимуть під вартою без можливості внесення застави

Про це повідомив Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.

“Обрано запобіжний захід 35-річному мешканцю ужгородщини, який підозрюється в порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть 11-річної дівчини. – йдеться у повідомленні. – Слідчим суддею обрано підозрюваному найсуворіший запобіжний захід – тримання під вартою без визначення застави.

В судовому засіданні правоохоронцями підтверджено факт перебування чоловіка на момент вчинення ДТП в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння.
Строк тримання під вартою, попередньо визначено, до 04 вересня цього року.

Сьогодні президент України здійснив робочу поїздку на Закарпаття, зокрема побував у прикордонному підрозділі

Про це повідомляє прес-служба Держпикордонслужби України.

Очільник Держприкордонслужби Сергій Дейнеко ознайомив президента України з роботою міжнародного автомобільного пункту пропуску “Ужгород”, що на кордоні зі Словаччиною. Перебуваючи в прикордонному підрозділі  Зеленський цікавився ходом реконструкції пункту пропуску, а також перспективами збільшення його пропускної спроможності та термінами завершення робіт.

Крім того, президент та голова Держприкордонслужби побували в приміщенні, де наразі будується система рентгенсканування вантажних автомобілів. Згодом Зеленський виїхав з пункту пропуску для проведення наради з представниками правоохоронних органів та головами обласних державних адміністрацій.

Зеленський закликав керівника Закарпатської митниці звільнитися

На написання заяви на звільнення президент дав 2 дні.

Під час наради митників на КПП “Ужгород”, президент Зеленський закликав керівника Закарпатської митниці за два дні написати заяви на звільнення самостійно, пише mukachevo.net

Інакше, зазначає Володимир Зеленський, від буде вимагати від в.о. голови ДФС Олександра Власова звільнити начальника Закарпатської митниці.

Разом із головним митником Закарпаття, під критику попали й керівники Волинської, Чернівецької та Львівської митниць.

Вони теж за два дні повинні подати заяви на звільнення.

Зробити бізнес на білих сушених грибах, коли уся сировина з екологічно чистого району Закарпаття Іршавщини – виконано.Як перетворити грибну лихоманку на прибутковий бізнес – знає власниця магазину “База лісу” 24-річна Мирослава Савіцька, пише shotam.info

“Коли одногрупники і знайомі чули, що я із Закарпаття – просили привезти білих грибів. Тоді у мене і зародилася думка, що продукція стане популярною у будь-якому куточку України”, – розповідає дівчина.

Коли дівчині виповнився 21 рік, разом з чоловіком вони почали організовувати справу. Першими клієнтами були друзі і знайомі:

“Грошей у нас було 0. Почали своїми силами. Самі ходили до лісу, збирали, сушили, продавали”.

За сезон 2018 року продали понад 100 кілограмів сушених білих грибів. Фасують сушку у пакуночки по 50 і 100 грамів (вартістю 75 і 140 гривень відповідно). Минулого року урожай з квітня по червень був чудовим. Вартість за кілограм сирих коливалась у межах 40-60 гривень.

Що робили географи з Відня на Рахівщині

Геодезичний знак, що визначає географічний центр Європи, був встановлений у селі Ділове Рахівського району. Про це місце добре відомо всім українцям, біля нього туристи часто влаштовують фотосесії, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Закарпатці пишаються, що серце Європи знаходиться саме на території нашого краю, тим більше що через входження області у різні часи до складу Угорщини, Австро-Угорщини та Чехії, які завжди були європейськими, наші земляки вважаються себе також корінними європейцями.

Місцеві кажуть, що Ділове – такий собі пуп землі, і пишаються, що свого часу австрійські вчені  ретельно вивчили місцевість і символічний камінь встановили саме тут.

Однак чи справді центр Європи знаходиться на Рахівщині?

Правда багатьом може не сподобатися. Бо ще раніше, у 1775 році, астролог і картограф короля Речі Посполитої спробував обчислити географічний центр Європи і стверджував, що він міститься на ринковій площі містечка Суховоля, тобто на території Польщі.

Що змушує закарпатців їхати на заробітки? Якось так склалося, що за дуже короткий час прийшло кілька повідомлень про загибель чи природну смерть наших заробітчан за кордоном. Перше – про смерть шістдесятилітньої тітки мого друга. Інше – про смерть порівняно молодого чоловіка від інфаркту. І оце нині світ потрясла звістка про те, що у Польщі хазяйка вивезла молодого чоловіка, батька трьох неповнолітніх дітей, у ліс помирати. Бо він працював нелегально і вона не хотіла мати проблем. І він таки помер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це тільки найсвіжіші дані. А якщо пригадати за трохи більший проміжок часу, то стає страшно. Тільки із мого Довгого за кілька хвилин можна перерахувати більше десяти прикладів, які сталися протягом кількох років. От мій однокласник Іван загинув у Чехії при дивних обставинах. Винних не знайшли, бо, певно, і не шукали. Двоюрідного брата Михайла вбили в Москві. Кілька чоловік загинули трагічно через необережність та недотримання техніки безпеки у тій же Росії. Один упав із риштування і розбився, інший упав під потяг, ще один ліг спати і не прокинувся…

Ми не будемо роздумувати тут про мораль роботодавців, про шахрайства посередників, про складні умови виживання в нелюдських умовах, про «подвиги» наших людей там – бувало всяке. Нині зупинимося на причинах виїзду на заробітки.

zakarpatpost.net