Як упирі, русалки та усілякі страховиська породичалися з ужгородцями. ФОТОФАКТ

Упирі, русалки, амазонки, водяні страховиська, матроси, пірати, усілякі чудернацькі створіння…

  •  Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Саме таким 28 липня був Уж, адже у столиці Закарпаття проходила десята ювілейна «Ужгородська регата». Водяна флотилія зібрала більше 30 команд. Вік учасників від 3 до 50 років.

Чудова сонячна погода, веселий піднесений настрій, тисячі глядачів вздовж набережних, на пішохідному та автомобільному мостах. Видовище дійсно вражаюче! Це додавало сил, впевненості та оптимізму закарпатським судноплавам.

Їхні плавзасоби у цьому році також здивували креативністю.

Наприклад, «Площа Петефі», змайстрована з пінопласту у вигляді великого шматка бруківки на борту з тачкою, парасолькою від сонця та двома робітниками, а насправді – моряками, одягненими у спецодяг ремонтників. Гребли ці диваки лопатами і їхнє судно символізувало затяжний ремонт однієї з головних площ міста і те, що після дощу Петефі часом «пливе». Або «форель» у кущах яфини» змайстроване з підручних матеріалів.

Цікавим був і екіпаж туристичного рафтингу «По Тисі разом» із прапором «Нехай щастить» та його іншою відомою інтерпретацію, адресованою Путіну з вимогою відпустити українських моряків з російського полону.

Найбільша команда нараховувала аж тридцять двох учасників, які, аби триматися купи, зв’язали у єдине судно декілька надувних човнів.

Флотилії стартували від Радванського мосту біля Підзамчого парку. Вирушали в річкову подорож не всі одразу, а з певним інтервалом, аби не було нагромадження суден у одному місці. Пливти   по ужгородському мілководдю було непросто, адже зараз Уж дуже малий, але це лише додавало запалу учасникам.

Під вигуки груп підтримки: «Вперед!», «Давай!», «Скоріше!», свисту та радісного сміху гребли навіть діти. Часом вони зістрибували з човнів і просто пливли поруч із ними, або штовхали їх. Одна з флотилій була навіть міжнародною – українсько-швейцарською.

Галасу закарпатські моряки наробили такого, що від них полякалися навіть вужі і не знали де ховатися, бо на берегах були також люди. А риби причаїлися на дні річки і лише здивовано  кліпали очима, в страху, чи хтось на них не наступить. Лелеки, що часто харчуються жабами неподалік драмтеатру, повідлітали, а качки з гучним неволенням, крякаючи, долучилися до глядачів, також поспішно покинувши Уж.

Такого галасу і стільки людей майже за всю історію Ужгорода на невеликій ділянці Ужа ще не було ніколи.

Подія справді стала масовою. Такої кількості людей навіть у цьому році, багатому на вибори не зібрав у столиці Закарпаття жоден ні політик, ні навіть президент.

Фінішували судна за мостом Масарика біля ресторану “Венеція”. Там же відбулося і посвячення у моряки та нагородження переможців.

Після цього просто неба на всіх чекала запальна вечірка.

Утім розійтися учасникам та гостям довелося скоріше, бо в Ужгороді почалася гроза. Сильний вітер, очевидно, хотів понести вітрила далі… незважаючи на те, що флотилія вже пришватувалась на березі.

Загалом регата пройшла дуже цікаво, яскраво, насичено і це свідчить про те, що в Ужгороді традиції можуть бути й добрими, а події, де пропагується здоров’я, спорт, активний відпочинок можуть проходити набагато успішніше за ті, де продається алкоголь та пропагуються нездоровий спосіб життя, нездорове харчування. Саме такі події можуть залучити до міста більше туристів.

Живий лимонад, корисний для здоров’я діток

Виявляється, фестивалі можуть бути не алкогольні, масові, цікаві і пов’язані зі здоров’ям.

Про це читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини» від  2 серпня.

zakarpatpost.net