Чи знаєте ви, що нектарини потрапили на Закарпаття з Китаю

Нектарин – фрукт не сучасний, як дехто думає. Кажуть, що він є гібридом персика. Але з чим?

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

На Закарпатті ним засаджують цілі сади і продають навіть за межами області. У Львові кілограм закарпатського нектарину коштує 35 гривень. При цьому продавці дуже нахвалюють його, наголошуючи, що він вирощений саме на Закарпатті.

А як потрапив до нас цей плід? Загалом нектарину більше 2 тисяч років і до Європи заведзено його з Китаю.

Але чи насправді він є гібридом? Найбільш поширена версія про те, що персик могли схрещувати з китайською сливою, абрикосом чи мигдалем. Однак сучасні ботаніки переконані, що він є окремою культурою і ніколи ні з чим її не схрещували. Незважаючи на це, селекціонери сьогодні активно працюють над сортами і вдосконалюють їх.

Цей солодкий плід є не лише смачним, але й дуже корисним. Його часто використовують як із лікувальною, та і з профілактичною метою.

Нектарини корисно вживати для зміцнення зубної емалі, поліпшення стану волосся і нігтів. Антиоксиданти, що входять до складу нектарину, розгладжують зморшки, надають шкірі свіжості та омолоджують її.

Дослідники вважають, що якщо регулярно вживати цей плід, то ризик виникнення гіпертонії та атеросклерозу мінімальний. Нектарин з успіхом виводить зайву вологу з організму і поліпшує склад крові. Клітковина цих плодів очищає шлунок з кишечником і стимулює їх роботу. Пектини ефективно нейтралізують дію хвороботворних мікробів, завдякит чому плід використовують як протираковий засіб.

Крім того, завдяки великому вмісту клітковини нектарини надовго забезпечують відчуття ситості, тому є ідеальними фруктами для зменшення ваги.

zakarpatpost.net