Ужгородські божі овечки за день з’їдають 50 комах

Різноманіття і унікальність живих форм та організмів міста вражає

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Чи знаєте ви, що мурахи ніколи не сплять? А що равлик – єдиний первісний молюск, який із води перебрався на сушу? А чому французи називають жуків-сонечок овечками Бога?

Щодня більшість ужгородців пересуваються містом майже на автопілоті і мало хто дивиться під ноги взагалі. А поруч із нами у місті живуть не лише люди, а й сотні тисяч інших істот… щоправда, зовсім крихітних, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

І в цій суєті багато хто через неуважність наступає на них, вбиваючи їх, хоча відомо, що все живе у світі приносить свою користь. Крім того, вони є більш давніми створіннями, ніж ми, адже деякі з них живуть на планеті уже більше ніж 540 мільйонів років, як равлики, а людина – лише 2,5.

На жаль, про братів наших найменших багато кому з закарпатців відомо дуже мало. А вони приносять багато користі природі.

Отже, декілька цікавих деталей.

Наприклад, добре нам відоме сонечко, якого закарпатці називають божа Оленка. У всіх народів ці комашки  вважалися символом добра, благополуччя, довірливості. Цікаво, що в 55 світових мовах існує 329 назв сонечок, що так чи інакше пов’язані з поняттям Бога! Їх називають божими овечками, божою худобою, птахами діви Марії.  Усі назви пов’язані з тим, що давні люди займалися передусім землеробством, а ці жучки знищували шкідників і оберігали від них врожай.

Справа в тому, що милі істоти поїдають кліщів та попелиць, за добу одна комашка може з’їсти 50 шкідників. У багатьох країнах фермери використовують сонечок для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур.

Далі буде.

zakarpatpost.net