Чому волосся – барометр стану здоров’я

Певні проблеми з волоссям можуть свідчити про виниклі порушення і хвороби, пише Погляд.
  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Підвищена сухість. Виражена сухість і ламкість волосся часто свідчить про порушення жирового обміну, дефіцит кальцію, а також жиророзчинних вітамінів А і Д в організмі.

Себорея. Вона може з’явитися через грибкове ураження шкірного покриву голови, псоріазу, екземи та контактного дерматиту. Крім того, до себореї може призводити нестача у раціоні кальцію, міді, вітамінів А, В і С, а також кисломолочних продуктів. Нерідко себорею спричиняють порушення роботи ШКТ, які супроводжуються зловживанням солоною, жирною, смаженою та гострою їжею чи алкоголем.

Волосся швидко стає масним. Схильність волосся до жирності нерідко сигналить про порушення в роботі печінки.

Волосся січеться. Якщо посічені кінчики стають справжньою проблемою, пошкодження зачіпає велику частину волосся і не минає, незважаючи на вжиті косметичні заходи, це може бути симптомом анемії, пов’язаної з нестачею заліза.

Залисини. В їхній появі нерідко «винен» гормональний збій.

Втрата волосся. Якщо людина перенесла ГРВІ, грип або стрес і посилилося випадіння волосся, то це природний і тимчасовий процес. Випадіння волосся протягом тривалого часу може свідчити про різні проблеми: з нирками, печінкою, гормонами.

Сивина. Її появу суттєво спричиняє спадковість. Але також волосся може сивіти через гормональні порушення (зокрема дисфункції щитовидної залози), при порушенні обміну речовин, анемії, прихованій інфекції, проблемах з печінкою.

zakarpatpost.net