Комаха-одноразовий шприц зцілює краще за будь-які ліки. Ви будете вражені ефектом

Чи допомагають бджолині укуси при ревматизмі:

Апітерапія – що це?

Апітерапія – альтернативний метод медицини, в якому для профілактики та лікування хвороб використовуються бджолині продукти – мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолина отрута. Ці продукти можуть застосовувати місцево, вживати перорально чи вводити безпосередньо у кров, пише популярна на Закарпатті газета «Поради Здоров’я».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Апітерапевти з Американської асоціації цей метод використовують для лікування розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту, різних інфекцій, запалення суглобів, опіків, для загоєння ран, зменшення болю та ще низки проблем, розповідає очільниця МОЗ. Серед усього – і для лікування ракових пухлин (як доброякісних, так і злоякісних). Але жодного посилання на дослідження, щоб підтвердити цілющі властивості цих методів лікування, немає.

«Є низка статей про користь щодо використання продуктів бджільництва – для загоєння ран, прополісу для полоскання ротової порожнини чи використання отрути бджіл для зменшення набряку та болю у людей з ревматоїдним артритом. Але в багатьох із цих досліджень наявні дані низької якості, їхні результати не можна вважати репрезентативними, і автори зазначають потребу в проведенні додаткових досліджень, перед тим як робити якісь ґрунтовні висновки», – зазначає очільниця МОЗ.

Одним із поширених методів апітерапії є лікування бджолиною отрутою (Bee Venom Therapy). В такому випадку використовують укуси живих бджіл у спеціальні точки тіла або ж ін’єкцію, виготовлену з отрути бджоли. Щоби зменшити біль, до місця укусу прикладають лід.

Прихильники цього способу переконують, що він ефективний у лікуванні ревматоїдного артриту, псоріазу, розсіяного склерозу та різних видів болю. Натомість дослідження вказують на недостатню кількість даних, щоб стверджувати не лише про ефективність, а й безпечність цього методу. Також лікування бджолиною отрутою має ймовірність ризику побічних ефектів.

На сайті Американської асоціації апітерапевтів опубліковано історії людей про «лікування» бджолиною отрутою розсіяного склерозу. Жодної згадки про можливі побічні ефекти чи наукові дослідження знову немає, зазначає Супрун. Але такі дослідження існують, хоча вони показують низьку ефективність. Водночас через малу вибірку не можна робити висновків щодо дієвості та безпечності застосування бджолиної отрути для лікування розсіяного склерозу.

Пані Супрун зазначає ще про один інноваційний метод лікування за допомогою бджіл, який існує тільки в Україні і не використовується ніде у світі. Людям пропонують провести кілька годин або навіть заночувати у спеціально обладнаному будиночку, де вони можуть полежати на ліжку, під яким знаходяться вулики з бджолами. Але жодних наукових підтверджень ефективності цього методу «лікування» не існує, пише Супрун.

«Скоріш за все, таке «лікування» не принесе якоїсь особливої шкоди для організму, але й обіцяної користі також. Засновники цього способу, м’яко кажучи, перебільшують його оздоровчі ефекти. А обіцяють вони зцілення буквально всього організму – усунення порушень кровообігу, нормалізацію артеріального тиску, очищення бронхів та зменшення ймовірності туберкульозу, нормалізацію обміну речовин, гальмування процесу старіння та ще низку ефектів. І все це завдяки гудінню бджіл та їхньому цілющому біополю», – додає Уляна Супрун.

Бджолині продукти можуть бути корисні, але за кількох умов:

– Важливо бути впевненим, що людина не має алергії на такі продукти.

– Варто зважати на потенційні ризики від їхнього використання.

– Додати мед до чаю виглядає значно безпечнішим, ніж цілеспрямовано жалитися отрутою бджіл чи використовувати бджолині продукти або їхнє гудіння для лікування серйозних хвороб.

«Коли йдеться про альтернативні методи лікування, вкрай важливо мислити критично та бути дуже обережним. Найчастіше такі методи не мають доведеної ефективності, недостатньо вивчені та пропонуються людьми, які не мають медичної освіти чи належного досвіду», – коментує очільниця МОЗ.

Апітерапія – на здоров’я

Про цілющі властивості бджолиної отрути знали ще тисячі років тому. Користь апітерапії визнає і сучасна офіційна медицина, – ще у 1959 році МОЗ СРСР  була затверджена «Інструкція по застосуванню апітерапії шляхом бджоловжалення». Перше у світовій практиці відділення апіфітотерапії  відкрито у 1981 році у Львові, у Центральній транспортній клінічній лікарні за ініціативи тодішнього очільника Е.Гофмана, очолив його лікар Іван Пилипчук.  Досвід львівського апітерапевта зацікавив поляків, – відома у Європі польська фірма Sdecki Bartnik, яка майже 50 років професійно займається бджільництвом, зняла документальний фільм про його методи лікування.

У кабінеті апітерапевта Івана Пилипчука чути, як у невеликому вулику, розміщеному безпосередньо біля робочого столу,  гудуть бджоли. Ксенія Гірна із h.ua вирішує перевірити чутки про болісне вжалення і можливий анафілактичнй шок на собі. Лікар пінцетом виймає з вулика бджілку, підносить до моєї поясниці… Незначні больові відчуття тривають не більше двох-трьох секунд і  значно слабші, аніж, скажімо, укол антибіотика чи полівітамінів. Але ж це ще не все, прислухаюся до самопочуття – жодних негативних відчуттів. У місці укусу розливається приємне тепло – і все. «Ну що, анафілактичного шоку не сталося?» – посміхається Іван Йосипович.

– Чи часто вам трапляються пацієнти з алергією на бджолину отруту?

– Бджолина отрута малоалергенна. Прояви алергії можливі менш, аніж у 2% людей. Анафілактичний шок буває вкрай рідко. Інша річ, що люди іноді плутають незначний свербіж у місці укусу, набряк, місцеву гіпертермію  з шоком.  Все це – нормальна реакція організму на бджолину отруту (апітоксин), але це аж ніяк не алергія. І  у процесі лікування  реакція слабшає.  Середня безпечна доза для дорослої людини без ризику отруєння – до 100 бджоловжалень!

– У чому цілюща сила бджолиної отрути?

– За своєю суттю бджола – це одноразовий шприц з дозою  природних ліків, що не має аналогів за своїми оздоровчими властивостями. Методика лікування полягає у безпосередньому «переливанні» бджолиної отрути з живої бджоли в організм людини. Бджоловжалення проводять за методом рефлексотерапії, – бджілок насаджуємо на відповідні зони на тілі людини, щоб отрута максимально оздоровлювала організм. Апітоксин (бджолина отрута – прим. авт.) – унікальний та універсальний за своїм складом засіб, який діє на рівні клітин і з яким не може порівнятися жоден фармацевтичний препарат. Бджолина отрута містить більше, 70 біологічно активних речовин: до її складу, зокрема, входять мелітин, грудин, який впливає на нервову систему, м’язи, кров і кровообіг, адолапін – це надзвичайно дієвий знеболюючий засіб, потужніший, аніж наркотичні анальгетики, неорганічні кислоти і багато інших корисних речовин. Пептиди, що входять до складу апітоксину, мають сильну протизапальну, знеболюючу, тонізуючу дію – вже після перших сеансів апітерапії пацієнти з сильними болями отримують бажане полегшення. Жало бджоли абсолютно стерильне, оскільки бджола жалить лише один раз, тож не може бути переносником захворювань. Це природний антибіотик, противірусний препарат, здатний проникати всередину клітини. Цей комплекс, по суті справи, впливає на всі види обміну речовин: вуглеводний, білковий, жировий, мінеральний, водно-сольовий, гормональний і так далі. Тобто коли бджолина отрута входить в організм, виникає цілий ланцюг біохімічних реакцій, причому склад бджолиної отрути такий, що він поетапно впливає на тканини, одні речовини є провідниками, підсилювачами для інших.  І щодо впливу на організм така ж етапність. Завдяки вмісту в отруті бджоли величезного числа амінокислот, ферментів, мікроелементів і вітамінів вона стає воістину чудодійними ліками. Укус бджоли не нашкодить навіть дитині, але, на жаль, дітям радше пропишуть антибіотик, аніж порекомендують лікування продуктами бджільництва. Як наслідок – у переважній більшості молоді люди мають цілі «букети»  захворювань, у т.ч. й хронічних.

– Що відбувається в організмі після введення апітоксину?

– Потрапляючи в організм людини, апітоксин руйнує всі види пошкоджених клітин і водночас відновлює ріст молодих здорових клітин. Бджолина отрута діє комплексно. Наприклад: науково доведено, що, потрапивши в кровоносну систему природним шляхом, вона викликає гемоліз (руйнування) патологічно змінених еритроцитів, але ніяк не впливає на здорові еритроцити . Крім того, це природний гормональний препарат, так як м’яко діє на всі ендокринні залози: гіпофіз, гіпоталамус, щитовидну залозу, наднирники, підшлункову залозу.   Бджолина отрута має потужний кроворозріджувальний ефект, це теж дуже актуально, тому що наші умови – малорухливий спосіб життя, харчування, стресові ситуації, – призводять до тромбоутворення.

– Які хвороби лікують бджоловжаленням?

– Спектр величезний, причому лікуються навіть ті, що погано піддаються терапії звичайними методами. Оскільки бджола відома людству мільйони років, то отрута формувалася відповідно стільки ж. Причому в організмі бджоли апітоксин міститься у двох «резервуарах», його компоненти не вступають у реакцію між собою і діють, лише проникнувши у людський організм. Перш за все апітоксин використовується для лікування захворювань центральної нервової системи: остеохондрозу, ішіасу, радикулітів, поліартритів, травм головного мозку і навіть розсіяного склерозу. Сприяє швидкому одужанню після перенесеного інсульту та ішемічної хвороби серця. У малих дозах отрута  бджоли нормалізує артеріальний тиск, стимулює діяльність серцевого м’яза, збільшує швидкість капілярного кровообігу. Апітоксин розріджує кров, зміцнює клапани венозного апарату. У складі бджолиної отрути є, зокрема, кальцій, який сприяє зміцненню м’язів, зв’язок, сухожиль. В результаті відбувається загальне зміцнення хребта, він стає більш гнучким, зникають запальні явища.

zakarpatpost.net