Зміна караулу? Чому Біла Діва безсоромно втекла з Ужгородського замку?

Легенд про привиди ужгородського замку дуже багато.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Найвідомішим із них є про Білу Діву, яка нібито охороняє замок. Цю оповідку багато хто чув, але саму Діву ніхто не бачив.

Однак адреналіну додає те, що розповідь підкріплено історичними даними, адже відомо, що в XVII сторіччі володарем Ужгородського замку був капітан Другет, у якого була дочка дивовижної вроди. Та так сталося, що польські війська на чолі з графом Любомирським вирішили напасти на наші землі.

Один з воєвод переодягнувся в цивільний одяг і вирушив на розвідку Ужгородом. Випадково він зустрівся з дочкою графа. Дівчина настільки закохалася в нього, що ладна була на все, лише б догодити чоловікові. Вона видала супротивнику важливу таємницю – як захопити замок, наголосивши, що проникнути в укріплення можна через підземний хід. Коли батько дізнався страшну правду, він іще встиг зарадити трагедії – вчасно провів військову операцію і зупинив та розгромив поляків. Однак зраду своїй дочці він пробачити не зміг, тому наказав живою замурувати її у замкову стіну. Там вона й померла, а після  смерті, шукаючи спочинку та спокути нібито блукає у своїй білій сукні палацом, простягаючи руки до людей і ніби благаючи про порятунок.

Але оскільки таємничу дівчину-привида знайти нікому не вдалося, ми відшукали, хто стереже вдень і вночі величну фортецю!

Виявляється, це кіт!

Він ходить мурами на підступах до замку, замковими сходами і пильно придивляється до кожного, хто наближається.

Чужинців лінивий рудий котяра не любить. Аби їх відігнати він витворяє навіть різні фокуси. Ні, не носить на шиї часник від злих духів, а мітить територію.

За кішками цей вусань не ганяється. Йому куди цікавіше грітися на каменях і нявчанням відволікати увагу людей від замку і привертати погляди до себе.

Звісно, кращого вартового унікальній пам’ятці годі й шукати. Адже в бажанні погладити цього хитруна, про відвідини древньої фортеці багато хто забуває.

zakarpatpost.net