Як закарпатська родина врятувала сім’ю ластівок від жорстокої смерті

Найбільше боялася, що Мурчик  поласує пташенятами

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Ластівки – унікальні створіння, і закарпатці  їх дуже люблять, називають Бо- жими птахами, оберігають їхні гнізда і кажуть, що хто зіб’є гніздечко – більше ніколи в житті щастя не матиме, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Знає про це і Анатолій із Вилока. У нього під стріхою пара ластівок вивела малят.  Уся родина раділа пташиному поповненню. Але одного разу гніздо впало.

Вдома була лише бабуся. Жінка дуже розхвилювалась, перелякалася, чи не розбилися малюки. На щастя, усі троє уціліли. Тож склала їх обережно в картонну коробку і, як могла, прилаштувала на підвищенні, аби батьки не боялися підлітати і годувати діток.

Із нетерпінням чекала бабуся повернення додому зятя, аби про все розповісти і попросити  допомоги.

«Найбільше мене непокоїло те, що  в нас є кішка, – зізналася вона. – Я охороняла пташенят від неї, аби вона їх не поїла. Практично не відходила від гнізда. Однак дорослі ластівки лише з острахом поглядали на мене і не підлітали. Тож коли прийшов Толя, він придумав, як знайти вихід із ситуації. Прибив під стріху металеву решітку, у яку вставив коробку з гніздом. Не вміємо ж ми приклеювати ластів’ячі гнізда до стін».

Відтоді пташенята так і живуть.

За словами закарпатки, годує їх переважно мати. А батько сидить на дверях і пильно охороняє. Там же він і спить, а самиця – у гнізді з дітками.

«Тепер, коли гніздо на висоті, я більше не хвилююся за своїх улюблениць, – зізнається жінка. – Більше птахи не впадуть».

Також вона із захватом розповідає, як у гніздах ластівок чисто.

«Там такий порядок, що деякі закарпатсь-кі ґаздині можуть повчитись. Навіть малюки привчені не випорожнюватися у свою хатинку. Вони це роблять на землю, висуваючись із гніздечка. Звісно, для мене це незручності. Щодня доводиться прибирати, але я знайшла вихід – підставляю картон і потім просто забираю та замінюю його на інший».

Загалом родина радіє, що птахи оселилися під їхньою стріхою. Переконані, що це – на добро.

Марина АЛДОН, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net