Закарпатець побував на батьківщині оливок. Ось що він побачив

В Іспанії виробляють 45% всього оливкової олії в світі, а самі іспанці щорічно вживають близько 12 кілограмів цього продукту.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Радник  газети «ПОРАДИ» проінспектував оливкові поля  у Іспанії. Протягом двох місяців від проїхав більше 30 тисяч кілометрів, побував у Іспанії, Франції, Польщі, Голландії, Німеччині.

Іспанці, як і будь-яка інша нація, люблять добряче поїсти! Кухня у них смачна і різноманітна. Протягом усієї своєї історії Іспанія контактувала з багатьма народами, кожен з яких мав певний вплив на традиції країни, в тому числі й кулінарні. Наприклад, стародавні римляни подарували Іспанії оливкові гаї і придатні для землеробства поля.

Оливками Іспанія пишається, їх подають до столу, як правило, до того, як принесуть основні страви.

Оливки тут так культивуються, що в провінції  Хаен є навіть Музей Культури оливкового дерева. Туди ж проводиться маса різних туристичних екскурсій, під час яких туристам пропонують насолодитися мандрівками по неосяжних полях – справжнього оливкового океану.

Самі ж оливки збирають протягом двох місяців – жовтня і листопаду. Ростуть вони на низеньких, вузлуватих деревцятах. Поля зі молодими оливковими деревами розташовані по всіх території Іспанії, а це – приблизно триста мільйонів дерев. Оливки там вирощують більше тисячі років.

Збирають плоди по-різному: на оливкових полях, де горбиста місцевість не дозволяє використовувати техніку, вручну. Сюди теж їздять підробляти наші земляки. Зривати плоди потрібно акуратно, аби не попадали на землю. Для цього довкола дерева розстеляють матерію з дрібними дірочками і скидають на неї плоди. Гілочки і листочки прибирають вручну або спеціальної гребінкою. При такому зборі деревце не травмується.

Цікаво, що якщо Іспанія – найбільш гірська країна, то її столиця Мадрид – “найвища” столиця в Європі, а через сприятливий клімат там просто рай для плодових дерев і не тільки. Саме іспанці привезли в Європу такі штуки, як помідори, картоплю, авокадо, тютюн, какао.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ,  газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net