Подолала дві тисячі кілометрів, щоб потрапити на театральний фестиваль до Ужгорода

Акторка подолала дві тисячі кілометрів, аби подарувати своє мистецтво ужгородцям.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

17 вересня в Ужгороді стартувало грандіозне театральне дійство, яке триватиме до 22 вересня – Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Організатором видовишної події виступила газета Неділя Закарпатські новини»  разом з Ужгородською міською радою. Фестиваль проходить у рамках святкування Дня міста.

У рамках Другого міжнародного моно вистав «Монологи над Ужем» акторка Тбіліського драматичного театру ім. Олександра Грибоєдова Ірина Мегвінетухуцесі презентувала музичну моновиставу-бенефіс «Жовтий ангел». Автор тексту, режисер і сценограф – Автанділ Варсімашвілі.

У виставі немає прямих аналогій із долею відомого киянина Олександра Вертинського, однак  автор точно передає внутрішній світ його творчості, життєвого болю і трагізму, його тонкої натури.

Пісні Вертинського стали головною «дійовою особою» вистави про Долю і Любов, твору, який має багато міжнародних відзнак.

«Співати пісні Вертинського так, як це робив він – неможливо. Це потрібно було обюєднати якоюсь історією», – наголосила акторка.

Лірична героїня закликає мати янгола і веде з ним розмову. Ірина Мегвінетухуцесі також вірить у свого янгола, бо що як не віра допомагає людині долати життєві труднощі.

Детальніше дивіться у сюжеті 21 каналу.

Сьогодні закарпатці мають змогу побачити дві нові вистави.

Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича (м. Дрогобич) та акторка Олена Дудич у виставі-потрясінні «Маргарита і Абульфаз» (за книгою лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич «Час Sekond-Нand», режисерка – Ірина Мельник). Історія про велику силу кохання стикається з руйнацією самого поняття «людина». Геноцид вірменів у Баку 1990 року, жахи погромів, пожежі, вбивства… Чи може міжнаціональна ненависть стати на заваді коханню між вірменкою та азербайджанцем? Початок – о 18:00 на Малій сцені облмуздрамтеатру.

Також цього дня о 19.30 у театрі «Бавка» у моновиставі «Їхня сестра» (Л.Векеманс) акторка Нора Бадалян (Єреван, Вірменія). Героїня – персонаж античної міфології, Ісмена, донька Едіпа, сестра Антігони. В культурній пам’яті людства Ісмена залишилась сестрою без Вчинків. П’єса Лот Векеманс – це своєрідне оправдання Ісмени, автор дає право голосу традиційно безголосій, тихій героїні. Античний міф проходить через досвід психологічної драми двадцятого століття, драматург показує дівчинку, яка мріяла зберегти своє життя в світі катастроф. Ісмена – людина сучасного світу, яка пережила війни, екологічні катастрофи, революції. Світу, в якому поняття героїчного отримало нове забарвлення. Не Антігона, яка здійснила безглуздий подвиг заради принципу і, яка загинула, як докір у розквіті сил, а Ісмена, яка вижила, стає символом мужності в сучасних реаліях.

Отож, обов’язково приходьте!  До 22 вересня Ужгород стане головним театральним українсько-європейським майданчиком держави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net