Чому нова політична еліта хоче поділити Закарпаття на окремі графства і не чує думку людей

Сврю думку з цього приводу у соцмережі виклав Володимир Чубірко.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Текст цитуємо без змін:

“26 вересня Закарпатська обласна рада розглядатиме перспективний план формування об’єднаних територіальних громад. Розгляд цього питання назрів давно. Шість останніх років реформа децентралізації в області саботувалася, було створено лише кілька громад, та й ті були політично вмотивовані та вигідні тодішньому керівництву області.

Ніби-то, сьогодні нова влада дала нове дихання реформі і справа зрушила з мертвої точки. Однак принцип формування ОТГ, який мав би відбуватися на добровільній основі і враховувати усі супутні фактори: належний рівень надання послуг у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, врахування кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці тощо не дотримується.

На перше місце знову вийшли інтереси окремих закарпатських політичних анклавів, обласних депутатів, сільських голів, однак ніяк не самих громад і людей, які там мешкають. Фактично, область хочуть поділити на маленькі графства, які б забезпечили місцевим князькам успіх на майбутніх виборах, а згодом – преференції у оподаткуванні, доступ до бюджетних замовлень, земельних та майнових ресурсів.

Однак завтра, коли мешканці громад зрозуміють, що їх ошукали, що окремі громади не можуть забезпечити свої мешканцям цивілізований доступ до освіти, медицини, інших послуг, вони прийдуть із своїми проблеми не до князьків, які все що хотіли від громади вже отримали, а будуть питатися у держави – як так сталося?
Тому на моє глибоке переконання, адміністративна реформа має стати прерогативою держави – Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради, особливо в такому складному багатонаціональному регіоні, як Закарпаття. І така державна позиція повинна базуватися на експертному підході та обговоренні, а не побажаннях місцевих політиків, які сьогодні у владі, а завтра – хоч заново створюйте ОТГ.

Сьогодні ми не маємо права на помилку! Увесь запас поразок ми вже використали за останні 5 років! Реформа повинна бути швидкою і якісною. Судячи з тих сигналів, які сьогодні лунають із будівлі на площі Народній, там на таку ефективну роботу не настроєні…”, – йдеться у повідомленні.

zakarpatpost.net