Украерорух: після підписання угоди зі Словаччиною Ужгородський аеропорт відновить роботу

Про це в інтерв’ю НВ Бізнес розповів в.о. директора  Украероруху  Андрій Ярмак.

  • Знаходь роботу та працівників у газеті «Робота та навчання»! Тел. 050 222 50 50

-Рік тому ніхто не говорив про аеропорт в Мукачево. А зараз там запланували побудувати нову ЗПС, і він став пріоритетним.

-Ми активно відстежуємо інформацію щодо розвитку всіх аеропортів України. Якщо бачимо потенціал у розвитку аеропорту, на якому частина обладнання перебуває на нашому балансі, і воно застаріло, то ставимо його в план модернізації. Наприклад, нам належать системи точного заходу на посадку в аеропорту «Київ» (Жуляни). Аеропорт динамічно розвивається, зростає пасажиропотік, є доцільність його модернізувати.

Є аеропорти, в яких обладнання з точного заходу на посадку перебуває на їхньому балансі. В такому випадку аеропорти самі займаються його модернізацією, експлуатацією. Це, наприклад, Бориспіль і Львів. Синхронізація нашої з ними роботи полягає в тому, що ми допомагаємо їм це обладнання експлуатувати відповідно до підписаних договорів.

Наша мета — обладнати всі аеропорти системами заходу на посадку DVOR/DME.

-А якщо якийсь аеропорт відновлюють за рахунок місцевих бюджетів?

-Якщо місцева влада приймає рішення про модернізацію якогось аеропорту та купівлю обладнання, то вони, як правило, звертаються до нас за технічною підтримкою. Украерорух готовий надавати свою експертизу.
Що відбувається в Закарпатській області? Чи варто очікувати відновлення повноцінної роботи аеропорту Ужгород чи вже будемо чекати Мукачевого?

18 грудня парафована угода зі словацькою стороною щодо укладення договору на використання повітряного простору. Адже аеропорт розташований таким чином, що точний захід на посадку можливий тільки з боку Словацької Республіки.

У 2018 році Украерорух пройшов сертифікацію EASA (Європейське агентство авіаційної безпеки — НВ Бізнес), отримав від них сертифікат на право здійснювати аеронавігаційне обслуговування в повітряному просторі країни — члена Євросоюзу, в цій ситуації — над Словаччиною. Як тільки ми підпишемо угоду зі Словаччиною — і цей процес вже підійде до логічного завершення — у нас не залишиться ніяких перешкод для організації в аеропорту Ужгород точного заходу на посадку за приладами. Це підвищить привабливість аеропорту для авіакомпаній. Зараз ми готуємося проходити щорічний плановий аудит EASA.

Читай унікальні новини про Ужгород та область у газеті «Закарпатські оголошення»

Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті

Індекс 23375

zakarpatpost.net