Що таке мікрозелень, і як її правильно вирощувати

Новомодне захоплення прихильників здорового харчування – мікрозелень – завойовує все більшу популярність. Що ж це таке і з чим її їдять, розбираємося з біологом Ольгою Гіченковою

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Ніяких турбот

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

– Мікрозелень – це маленькі паростки овочевих і зеленних культур, які використовують в їжу через тиждень-два після того, як з’явилися сходи, – пояснює експерт. – У минулому столітті її використовували в основному для прикраси страв, але з часом вчені виявили в ній масу корисних речовин для нашого організму. Тому сьогодні вирощування мікрозелені стає популярним бізнесом, є навіть цілі ферми, де спеціалізуються на цьому і поставляють її в ресторани та магазини. Там вона коштує недешево, але навіщо переплачувати, якщо можна самим виростити корисні зелені паростки?

Вирощувати мікрозелень не складно, для цього не потрібно великих площ, спеціальних умов, довго чекати врожаю і піклуватися про його зберіганні. Кожен початківець може налагодити своє зелене виробництво.

Знадобиться трохи місця на підвіконні і зручні лотки. Для вирощування мікрозелені підійдуть такі культури, як злаки, соняшник, буряк, горох, редис, дайкон, рукола, базилік, крес-салат, коріандр, капуста білокачанна, броколі, кольрабі, але не квасоля – в її паростках містяться токсичні речовини.

– Користь мікрозелені полягає в тому, що молоді і ніжні рослини містять набагато більше корисних речовин, ніж зрілі овочі, – пояснює експерт. – До того ж вона завжди вживається в свіжому вигляді, завдяки чому не втрачаються цінні речовини, як при зберіганні або термічній обробці у інших рослинних продуктів. Мікрозелень має антиоксидантну властивість, низьку калорійність і добре впливає на травлення.

Оригінальні, смачні та прості рецепти тільки у газеті «Домашня кулінарія»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті.. Передплатний індекс 68339. zakarpatpost.net