І вовки ситі, і вівці цілі! Придумали ідеальне м’ясо! Без вбивства тварин!

Вже незабаром автори штучного м’яса обіцяють пригостити демонстраційної котлетою, створеною  в експериментальній лабораторії.

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Штучне м’ясо вирощено з клітин в чаші. Його не слід плутати з м’ясом рослинним – такою собі імітацією м’яса для вегетаріанців, яке створюється на основі рослин, зазвичай з сої чи пшениці. Або з котлетою на основі очищеного горохового білка – такі бургери пропонують в модних ресторанах. Адже навіть штучною називати нашу тюфтельку не зовсім вірно – вона вирощена з м’язової тканини новонародженого теляти. На початку процесу вчені підбирають «донора» зі спеціальних м’ясних порід, у яких генетично закладено швидкий приріст пише «Огоньок».

– З цієї ж причини для експериментів беруть саме теля, а не теличку, – пояснює Діна Степанова, старший науковий співробітник лабораторії харчових інгредієнтів. – У хлопчиків м’язи ростуть швидше, ніж у дівчаток.

Якщо спрощено, то сьогодні процес вирощування штучного м’яса виглядає так: спочатку під місцевою анестезією у теляти витягують шматочок сполучної тканини – для підкладки (основи, на якій будуть вирощувати клітини) і шматочок м’язової тканини, з якої і отримують потрібні міобласти – клітини, здатні ділитися і виробляти м’язову тканину. Всього зі шматочка у 0,5 см виходить до мільйона клітин, які поміщають в особливе середовище – фактично коктейль поживних речовин. А далі вони починають ділитися, причому в геометричній прогресії, а м’язова тканина – рости. До речі, подібну технологію використовують і в регенеративній медицині, коли вирощують міобласти для відновлення пошкодженого м’яза. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net