Чому хліб – не джерело енергії, а жир під шкірою

Україна на другому місці в світі за смертністю через серцево-судинні хвороби. І на першому – в Європі

Пам’ятаєте у Райкіна: у вас щось болить? це ви з’їли щось не те! Ми усі щиро сміялися над таким універсальним присудом самозваного лікаря з народу. Утім, власне кажучи, якщо харчуємось неправильно, то тут не до жартів, виявляється! Як пише Укрінформ, фахівці стверджують: українці помирають через неправильне харчування. Чому? Який зв’язок між раціоном та інфарктами? Як харчуватися правильно?

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Про це розповів спеціаліст – лікар-дієтолог Василь ГРИНЬКО.

– Україна на другому місці у світі за смертністю через серцево-судинні хвороби. І на першому – в Європі. Чотири смерті із десяти – через хвороби серця, пов’язані із раціоном. Їм можна було уникнути. У чому ж систематична помилка українців?

– Забагато хліба, солодощів, солі, смаження на соняшниковій олії, замало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби. Зате українці споживають багато алкоголю.

– А що не так із хлібом?

– Він білий, і його забагато. У батоні немає клітковини і вітамінів групи В. А для чого та клітковина, ми ж її не перетравлюємо, спитаєте? Багато для чого: для здоров’я кишківника, для утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом, для згладжування піків глюкози у крові.

Без клітковини глюкоза швидко всмоктується і стає жиром під шкірою, а не джерелом енергії. Дані дослідників показують: коли у раціоні є цільнозернові злаки та інші джерела клітковини, то серце болить значно рідше.

Більше прочитай у газеті «ЯСНО». Купи газету зараз! ЗакарпатПост