На Закарпатті цвітуть вітрові квіти, на яких дівчата ворожили

Гайова конопелька, або Анемона дібровна. Цвіт цієї рослини можна в ці дні побачити в багатьох куточках Закарпаття. Знайво його і інформатор газети «Закарпатські оголошення». Назва квітки походить від грецької і в перекладі на нашу означає «вітер», адже, за легендою, анемона виросла з крапель крові легковажного Адоніса.

Юний мисливець захопився одночасно богинею підземного царства Персефоною і богинею краси Афродітою. Дізнавшись про це, захисниця цнотливості Артеміда покарала Адоніса, направивши на нього дикого кабана. Скорботи Афродіти не було меж, і, щоб продовжити життя Адоніса, вона перетворила його в пурпурну квітку анемони.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Якщо в нас цих рослин хоч річку гатити, то у Дніпропетровській, Луганській, Сумській і Чернігівській областях вона занесена до офіційних переліків регіонально рідкісних рослин.

Незважаючи на те, що анемона вважається отруйною рослиною, її широко застосовують в медичних цілях. Крім того, в народі ці квіти використовуються для ворожінь і привороту. Дізнатися, чи збудеться бажання, можна по пелюстках анемони, які залишилися після легкого струшування квітки. Якщо ж пелюстки облітають повністю, це означає, що мріям поки не судилося збутися. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост