Діагностувати коронавірус спробують за звуком кашлю

Кембриджський університет веде дослідження, у процесі яких має намір з’ясувати, чи можна виявити коронавірус за звуком кашлю або за голосом людини. Запущено звуковий додаток для збору записів якомога більшої кількості зразків.

За словами авторів, такі дані допоможуть впоратися із пандемією вірусу, пише Укрінформ.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Додаток збирає дані про вік, симптоми, куріння, стан здоров’я та іншу інформацію.

Дані будуть використовуватися для розробки алгоритмів машинного навчання, які можна було б використовувати для автоматичного виявлення Covid-19.

Керівник кафедри комп’ютерних наук і технологій університету професор Сесілія Масколо сказала, що кашель або навіть голос можуть бути використані для ранньої діагностики. Це можуть бути досить специфічні зміни у цьому захворюванні, хоча про вірус і які захворювання викликається їм ще багато чого не відомо.

Після того, як команда завершить початковий аналіз даних, зібраних додатком, їх передадуть іншим дослідникам. Вони кажуть, що набір даних може допомогти пролити світло на прогресування захворювання і взаємозв’язок респіраторного ускладнення з історією хвороби.

Сесілія Масколо уточнила, що одна з найбільш поширених ознак, які можна побачити у пацієнтів з вірусом, це дихання, сухий кашель та інтервали дихання.

Однак існує дуже мало наборів даних про дихальні звуки, тому для створення кращих алгоритмів, які можна було б використовувати для раннього виявлення, необхідно зібрати якомога більше зразків від максимально можливої кількості учасників.

Навіть якщо науковці не отримають багато підтверджень коронавірусу, можливе виявлення зв’язку з іншими захворюваннями, підсумували дослідники. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост