Шовдар і коронавірус: вся правда-матка для закарпатців

Вчені всього світу інтенсивно шукають причини, чому нова інфекція масово вбиває людей. Найбільш страшною є картина у США. Дивно, адже це держава, де медицина фінансується щедро, яка славиться новаціями у цій сфері, де найбільше ліків, лікарень, нових технологій.

Чому ж тоді не вдається врятувати від смерті таку кількість людей?

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Як нещодавно з’ясували науковці, гинуть від коронавірусу не лише ті, кому за 60, але й 40-річні. І мова йде не лише про тих, у кого страшні супутні захворювання. Згідно з останніми дослідженнями, причиною високого відсотка смертності є звички. Звісно, не здорові, а шкідливі. Передусім – добре відомі нам – наркотики, куріння та вживання алкоголю. Так-так. Навіть 50 грам не є корисними, бо спиртне послаблює імунітет. Нездорове харчування також прирівняне до цих вбивчих звичок. А у цьому плані Закарпаття має серйозні проблеми, адже наша кухня включає багато жирних, копчених та смажених, а ще й гострих страв. Тут маєте і бограч, і банош, і шовдар, і ковбаси, гурка, сосиски, холодець, і копчене сало, і шашлик, і кремзлики, і смажену картоплю, і масу смачних, але вбивчих страв, які понижують імунітет.

А випічка закарпатських ґаздинь! Перед великими релігійними святами досі в деяких населених пунктах області між хазяйками існують кулінарні перегони – хто більше приготує і сильніше нагодує гостей! А останнім часом наш раціон поповнився і фастфудом на зразок того ж американського. Не варто забувати і про бюргери, сендвічі, шаурма, лаваші, піца, чіпси, сухарики, колу, газовані напої, енергетики…

Як бачимо, картина не надто райдужна. Незважаючи на те, що в нашому краї вирощують багато овочів, фруктів, що наші ліси багаті ягодами, їх у раціоні закарпатців не так уже й багато.

Виходить, що аби бути здоровими, треба серйозно замислитись над тим, що ми їмо. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост