Зацвіла легендарна липова алея. Ужгородці ринули заготовляти цілющий цвіт

Щойно в Ужгороді почала квітнути славнозвісна липова алея, як мешканці міста ринули на заготівлю липового цвіту.

Квітує липа всього кілька днів і лише декотрі дерева. Особливо ароматний запах чути в районі ПАДІЮНу. Агент газети «ЯСНО» також вдихав цілющий аромат липового цвітіння.

  • Золотце, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

А ужгородці вже ринули на Студентську набережну збирати липовий цвіт. Саме дерево старожили називають  царицею медоносних рослин.

Чай із липи має дуже цілющі властивості.  Крім того, в Китаї ця рослина вважається «деревом просвітлення», під її густою кроною прийнято вести бесіди, насолоджуватися тишею й прохолодою. Про липу згадується  і в давньогрецьких міфах, працях античних учених і письменників. У далекі часи її називали не інакше як «золоте дерево», гідно оцінюючи красу, довговічність, лікувальну і практичну користь. Люди ж, крім усього, вважали липу священним деревом, вірили, що вона приносить щастя і охороняє домашнє вогнище. Її не дозволялося рубати, оскверняти. Липу висаджували біля будинків і палаців, її гілками досі прикрашають житло під час Зелених свят, висаджують біля церков і капличок. Також наші предки вважали липу деревом богині любові і краси, а для християн вона навіть зараз вважається деревом Богородиці. Кожен народ складав про липу свої легенди і міфи і вірив, наприклад, що в липу не влучає блискавка, що вона захистить від злих духів, а вироби з липи що послужать оберегом. Люди зверталися до липи з душевними ранами, тілесними болями і знаходили заспокоєння і зцілення.

Щедрість і енергетична сила дерева завжди викликали неабияку любов і вдячність людей. На честь липи назвали навіть календарний місяць. Липа – найбільш екологічно чисте дерево, особливо добре, коли як у нас, воно росте неподалік води. А от липовий чай відомий як сильний потогінний засіб застосовують при простудних захворюваннях. Підходить він і для полоскання горла. Також збиває температуру. До того ж запарені квіти у вигляді компресів лікують опіки. Розварену молоду кору липи використовують для примочок під час лікування ревматизму та подагри. Відваром, розведеним у співвідношенні 1:20, корисно вмивати обличчя. Це робить шкіру більш еластичною. Деревне липове вугілля використовують при болях у животі. У давнину люди зцілювалися лише природними ліками. Тоді не було аптек та фармацевтичних компаній, як зараз… і всі були набагато здоровішими та активнішими. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост