Похорон Мілана Шашіка відбудеться 20 липня. Що ще відомо про прощання з Владикою?

Єпископ Мукачівської єпархії греко-католицької церкви Мілан Шашік помер ввечері 14 липня на 68 році життя. Цей сан він займав 10 років.

Народився Мілан Шашік у Словаччині. З 1992 жив і служив в Україні, у 2009 – отримав українське громадянство. Мукачівську греко-католицьку єпархію Мілан Шашік очолив у 2002 році як Апостольський Адміністратор, а за 8 років став єпископом, повідомляє Суспільне.

У вівторок, 15 липня, в Кафедральному греко-католицькому соборі в Ужгороді в пам’ять про Мілана Шашіка транслюють його аудіопроповідь, яку він проголошував на престольне свято Воздвиження Хреста Господнього. Віряни приходять помолитися за єпископа.

Серед них — і парафіянин Йосип Головач. Каже: прийшов пом’янути владику, бо особисто його знав. «Він у тому селі, де я живу зараз, Оноківці, був у кінці 80-тих- початку 90-тих настоятелем церкви. З тих часів я з ним знайомий».

Майже 17 років із Міланом Шашіком співпрацював журналіст і письменник Олександр Гаврош. Показує свою улюблену футболку, яку йому подарував єпископ під час прощі у Великий Бичків.

«Познайомилися з ним того року, коли він став єпископом, — розповів Олександр Гаврош. — Я мав з ним радіоефір, так ми почали контактувати. Ми співпрацювали із ЗМІ, оскільки Єпархія не мала пресцентру й прессекретаря, тому я допомагав організовувати якісь акції спільні з журналістами».

Олександр Гаврош розповів, що владика Мілан був дуже активний, великий інтелектуал. «Це людина європейського масштабу, з великою волею до роботи, він постійно в роботі, цілодобова робота, тому стільки зроблено. Я думаю, що цю втрату неможливо якось поповнити».

Священник Ужгородського греко-католицького собору Владислав Ігнатишин розповів: за роки служіння Мілан Шашік сприяв будівництву греко-католицьких церков у Закарпатській області.

«Скверик Марії Терезії, у якому ми знаходимося, — сказав священник, — це також велика заслуга Владики Мілана, як і всі інші речі, які оточують, наприклад, Кафедральний собор та Перлина архітектури нашого Ужгорода — Єпископська Резиденція. Крім того, що це є духовна, інтелігентна, виважена людина, він був людиною з високим коефіцієнтом працьовитості, неймовірно високим коефіцієнтом працьовитості. Ще у день, коли Господь його покликав, він працював, він відповідав на повідомлення, давав благословення, підписував документи».

Мілан Шашік помер ввечері 14 липня через закупорку судини тромбом. Прощання із єпископом відбудеться у неділю, 19 липня, в Ужгородській греко-католицькій богословській академії. У понеділок, 20 липня, біля Ужгородського греко-католицького собору відбудеться заупокійна літургія. Опісля Мілана Шашіка поховають у крипті храму. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост