Чорний трапсплантолог розповів, як через Інтернет залучав мешканців бідних країн продавати нирки

За українським законодавством, донорами органів для трансплантації зазвичай стають  виключно родичі хворого. У іншому випадку  використовувати для трансплантації можна матеріал тільки від тих, хто став жертвою нещасних випадків і фактично є приреченим на смерть. Таким чином у нашій країні вже пересаджували серце, підшлункову залозу, нирки, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Поки що такі операції в Україні й надалі залишаються винятком, хоча трансплантація в країні й дозволена ще з 1999-го року. За даними громадської організації «Всеукраїнська платформа донорства iDonor, щороку і нашій державі помирають понад три тисячі пацієнтів, так і не дочекавшись пересадки того чи іншого органу. Утім тут мова йде про офіційну пересадку за участі професійних лікарів. А тим часом і у нас, і у світі процвітає чорна трансплантологія. Тож нерідко, аби продати орган, українці їдуть за кордон.

Один із торговців нирками похвалився британській газеті The Sun, що заманює бідних жертв на продаж органів через Facebook, пропонуючи їм 85 тисяч фунтів стерлінгів (більше 3 мільйонів гривень)

Для цього тим, хто має намір продати свої органи, він організовує навіть поїздки в різні країни.

Також він наголосив, що здійснив 45 успішних продажів і органи пропонують йому люди з різних куточків світу, у тому числі й з України.

Для продажу і купівлі нирок у нього діє спеціальна закрита група у Facebook. Вартість для тих, хто хоче придбати органи, набагато вища і включає в себе різні хабарі та оплату роботи медиків, переїзди-перельоти донорів. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост