Більшість українців вважають, що в поліції розповсюджене насильство – опитування

І лише кожен п’ятий опитаний заявив, що таке явище мало притаманне поліцейським.

Директор Харківського інституту соціологічних досліджень Денис Кобзін оприлюднив результати соціологічного дослідження щодо незаконного застосування сили поліцією.

Як передає кореспондент УНІАН, його результати Кобзін презентував на прес-конференції.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Опитування проводилось у п’яти регіонах України. Всього опитано 3 тисячі громадян у Київській, Харківській, Львівській, Вінницькій та Одеській областях. Також було опитано 2120 працівників поліції методом анкетування.

Зокрема, поліцейським та громадянам ставилось запитання щодо поширеності незаконного насильства в поліції. Йдеться про побиття, катування, залякування. 51,8% вказали, що вважають такі випадки розповсюдженими, 11,4% – дуже розповсюдженими, і лише 22,7% вважають це явище мало розповсюдженим у поліції.

Водночас опитані працівники поліції висловили зовсім іншу думку. Так, 52,7% відповіли, що насильства в поліції взагалі немає. Натомість менше одного відсотка вважають, що це явище дуже поширене і 5% – дещо поширене в лавах поліції.

22% опитаних українців громадян переконані, що насильство в поліції за рік зросло, майже 11% – що зменшилось. Натомість поліцейські також іншої думки з цього питання: 55,3% вважають, що за рік у поліції стало менше насильства і лише 4,9% – що більше. В той самий час кожен четвертий поліцейський – 26,1% – не зміг оцінити динаміку цього показника.

Також в ході соціологічного дослідження громадяни та поліцейські надали оціночну характеристику кількості жертв незаконного насильства в поліції. Так, 2% опитаних зазначили, що протягом останнього року стали жертвами побиття з боку поліції. 7,1% заявили, що за останній рік їхні близькі стикалися з незаконним насильством з боку поліцейських.

Самі ж поліцейські токож визнають, що бачили випадки незаконного насильства з боку своїх колег по відношенню до громадян. 40% працівників поліції з опитаних сказали, що протягом останнього року їм траплялися випадки побиття, завдання страждань та катування громадян, і що це відбувалось неодноразово. А 78% опитаних зізнались, що принаймні один раз були свідком такого явища.

Окрім того, Кобзін зазначив, що позитивною є тенденція, що з року в рік дедалі більше громадян нетерпимо ставляться до фактів насильства у поліції.

«Якщо ще в 2004 році неприпустимим насильство вважали 52% громадян, то у поточному році – 79,1%. При цьому слід зазначити, що 14,9% громадян все ще допускають використання катувань та насильства у крайніх випадках, а 5,4% – стосовно терористів та підозрюваних у злочинах проти дітей», – додав він.

Стосовно працівників поліції, то 71,4% опитаних вважають, що незаконне насильство неприпустиме за жодних обставин, кожен п’ятий – що у крайніх випадках, а 1,9% вважає, що без цього не можлива робота поліції • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост