Закарпатські підприємці обурені! Їм зав’язують руки і штовхають у прірву

«У мене магазин із продажу штор та занавісок, – каже підприємниця Оксана з Ужгорода. – Відколи почався карантин, тобто із квітня, прибутки різко впали  • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО • Потім ми змушені були взагалі зачинитися. Відкрилися, та доходи інтенсивно падають. Із трьох магазинів зараз працює тільки один. Довелось скоротити штат, звільнити людей. Нові заборони можуть нас повністю поставити на коліна», пише  газета ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Справді, в Ужгороді, Мукачеві та Хусті назавжди закрилось чимало магазинів, невеликих бутиків та кафе. Дехто перевів персонал на неповний робочий день, люди працюють за половину зарплати. Це – вимушений крок, інакше – повне банкрутство.

«Я нарощую вії, – розповідає Валентина з Хуста. – У квітні на три тижні закрилася повністю. За цей час втратила багатьох клієнток. У мене працювало ще три дівчини. Довелося з ними попрощатися. Зараз ледве виживаю. Думаю про те, щоб зайнятись чимось іншим. Жінкам не до краси, коли немає за що продукти купити. Шкода, бо в навчання, матеріали, різні курси та облаштування салону я вклала величезні гроші, мені їх ніхто не поверне!».

Однак хоч усім потрібно їсти, та на те, щоб пообідати десь у затишному місці, наші земляки також не мають грошей, і сфера харчування також дише на ладан.

«Я мала кафе у Мукачеві. Ми готували багато автентичних закарпатських страв. Була своя клієнтська база, до нас часто приїздили відпочивальники з санаторіїв і обідали, коли бували на екскурсії у місті. Ми мали клієнтів зі Львова, Києва, Одеси та інших великих міст. Туристи нас дуже любили. Але які тепер туристи. Карантин ми не пережили. Довелося закрити бізнес. Роботу втратили більше 20 осіб – це кухарі, офіціанти, охорона, посудомийниці, прибиральниці. Звісно, це небагато, але таких як я, чимало», – переконує Мікаелла з Мукачева. 

Здається, пандемія мало кому дасть вижити… не у плані здоров’я, а у плані заробітку. Та й закарпатські чиновники не роблять нічого для того, щоб полегшити життя людям • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО  • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост