Вакцини Covid вже готові. Скільки коштуватиме щеплення?

Зараз багато інформації про ціни та якеість вакцин. В Україні вони поки що недоступні. Українців обіцяють вакцинувати до кінця першого півріччя 2021 року. А от у Чехії вакцинація повинна розпочатися вже незабаром. І там обіцяють зробити щеплення всім бажаючим громадянам Чехії безкоштовно. Утім чеська газета Блєск дізналася, скільки коштуватиме доза різних вакцин. Для закарпатців це може бути корисною інформацією, оскільки там працює багато наших земляків.

Європейський Союз домовився з Pfizer про ціну 15,50 євро за дозу – ця вакцина, мабуть, стане першою в Європі, Великобританія почне вакцинувати з нею після вихідних. Конкурент CureVac говорив про ціну 12 євро за дозу, але ЄС домовився про знижку на 225 мільйонів доз: десять євро / дозу. 

Financial Times повідомляв, що Moderna розраховує отримати за дві дози (вакцина має вводитися двічі) від 50 до 60 доларів (1310 доларів), пізніше компанія додала, що вона хотіла б отримати максимум 37 доларів за одну дозу. Потім інсайдер заявив Reuters, що ЄС сподівається на ціну нижче 25 доларів.

Ціни інших вакцин також так чи інакше просочились у ЗМІ – див. Таблицю.Разом ЄС вже досяг авансу в розмірі 700 млн. євро. Крім того, це допомогло деяким виробникам, отримати значні позики або гарантії, прискорити виробництво нових вакцин.

Таблиця вакцин для Європи.

ЗакарпатПост