Різдвяна зірка: нині вночі на небі можна побачити рідкісне явище

Юпітер і Сатурн із Землі виглядатимуть як одна велика зірка, яку можна буде побачити навіть неозброєним оком. А за допомогою телескопа можна буде розглянути кільця Сатурна.

Нинішній 2020 видався не найбільш вдалим, але під кінець приготував рідкісний новорічний сюрприз. 21 грудня в небі можна буде побачити “Різдвяну зірку” – з’єднання Юпітера і Сатурна. Нинішнє з’єднання планет буде особливим, адже востаннє планети так близько підходили одна до одної 397 років тому, пише 112.ua.

Дізнатися більше про це явище, а також прочитати поради про те, як краще його спостерігати, можна далі.

Дві планети в ролі Різдвяної зірки

Із Землі 21 грудня буде видно одну велику яскраву “Різдвяну зірку” – якщо дивитися неозброєним оком, відстань між ними не перевищуватиме десяту градуса, а мізинець на відстані витягнутої руки легко охопить обидві планети в небі. Але насправді між Юпітером і Сатурном зберігатиметься відстань у сотні мільйонів кілометрів. Але навіть така відстань – це рекорд.Юпітер і Сатурн зближуються кожні 19 років, але цього разу планети зійдуться на найближчу відстань із XVII століття. Таке буває лише раз у житті, тому не пропустіть. 

Велике з'єднання Юпітера і Сатурна
Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA
Велике з'єднання Юпітера і Сатурна
Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA
Велике з'єднання Юпітера і Сатурна
Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA
Велике з'єднання Юпітера і Сатурна
Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA
Велике з'єднання Юпітера і Сатурна
Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA

 Спостерігаючи за рухом планет, люди зрозуміли принцип влаштування Сонячної системи задовго до того, як змогли вирушити в космос. З огляду на те, що ця подія відбувається перед Різдвом (католицьким), багато людей говорять про це з’єднання як про знамениту Віфлеємську зірку.

Як дивитися

Хоча велике з’єднання настане 21 грудня, до тих пір щоночі можна спостерігати, як зближуються Юпітер і Сатурн. Також можна буде дивитися рух планет як серіал: спочатку Сатурн буде видно трохи слабше, він з’явиться трохи вище та лівіше Юпітера до 21 грудня, коли Юпітер його наздожене, вони поміняються місцями в небі.Велике з’єднання Юпітера і Сатурна “Різдвяна зірка”Фото: NASA

“Різдвяна зірка” за наявності телескопа буде особливо красивою, каже астроном Джек Фаерті із Американського музею природної історії в Нью-Йорку, передає Scientific American.

“Якщо у вас є телескоп, ви зможете одночасно побачити і кільця Сатурна, і Галілеєві супутники Юпітера (Іо, Європу, Ганімед і Каллісто), розташовані близько один до одного”, – заявив Фаерті.

Також ви можете детально побачити майбутнє з’єднання в бінокль. Але найкраще в ньому те, що ми зможемо спостерігати “Різдвяну зірку” неозброєним оком, для цього потрібно:

  • Знайти місце, де можна спостерігати захід із чистим горизонтом без дерев або будівель, наприклад, поле.
  • Приблизно через годину після заходу сонця спочатку на заході з’явиться Юпітер, а потім – Сатурн. Обидві світлі точки відрізняються від зірок тим, що вони не мерехтять.

Ще одна порада від NASA – з’єднання Юпітера і Сатурна можна буде легко сфотографувати на камери DSLR і багато камер смартфонів. Пропонується використовувати функцію “нічного режиму” на iPhone, Pixel або Galaxy, щоб отримати стабільну фотографію з довгою витримкою.

“Спробуйте обрамити планети чим-небудь – силуетом дерева, пейзажем, аркою будівлі або навіть неоновою вивіскою”, – сказали в NASA.

Для “глядачів” у США, Канаді та Європі може бути важко побачити цю “Різдвяну зірку” через те, що вона буде низькою на горизонті в Північній півкулі. Умови для перегляду найкращі ближче до екватора.

Якщо небо буде хмарним – це не привід хвилюватися, адже з’єднання і розходження планет продовжуватимуться з 17 по 25 грудня.

Ще один бонус

Як додатковий бонус до “Різдвяної зірки” любителі спостерігати за зоряним небом отримають ще одну значущу астрономічну подію. 21 грудня відбудеться зимове сонцестояння – найдовша ніч у році, після якої дні ставатимуть все довшими з кожним днем, а ночі – коротшими. Те, що сонцестояння і зближення Сатурна та Юпітера відбудуться в один день – це просто збіг, стверджують астрономи.

“Дата з’єднання визначається положенням Юпітера, Сатурна і Землі на їхньому шляху навколо Сонця, а дата сонцестояння визначається нахилом земної осі. Сонцестояння – найдовша ніч у році, тому цей рідкісний збіг дасть людям чудовий шанс вийти на вулицю і побачити Сонячну систему”, – заявив астроном NASA Генрі Труп.

Після того, як це велике з’єднання закінчиться, звіздарям потрібно почекати 60 років до наступного. Ще одне рандеву планет-гігантів, на якому вони будуть розділені всього шістьма кутовими мінутами, відбудеться 15 березня 2080 року.

ЗакарпатПост