АНОНС. Закарпатський священник шиє лайбики і вишиває так, що жінкам і не снилося

Перед Різдвом газета ЯСНО отримала унікальний подарунок від священника з Малого Бичкова отця Юрія Поповича. Він подарував нам екоторбу та гуцульський лайбик, пошиті своїми руками.

Таке національне вбирання шиють на Закарпатті одиниці, тож роботи священника є насправді дуже цінними, адже, по-перше, усі вони зроблені своїми руками, а по-друге, кожен із виробів унікальний.

Сердаки (нагадує пальто з візерунками та вишивками, аплікаціями і китицями у народному стилі) та лайбики (той же сердак, але без рукавів), пошиті руками Юрія Поповича, є в багатьох відомих українських політиків. Тож газеті ЯСНО дуже приємно отримати від священника таку дивовижну річ.

До того ж цікаво, що хоч шиття і вишивання в основному є жіночим заняттям, та цей чоловік робить таку непросту роботу краще за жінок.

Раніше газета ЯСНО писала про Юрія Поповича, а зараз ми зателефонували подякувати за подарунок та поцікавились, що його надихає на роботу, крім служіння у церкві.

У дитинстві баба давала кросна і вчила ткати

 «Це в мене хобі таке, – каже отець Юрій. – Вишивати я почав майже тоді, коли й ходити. У моєї баби в хаті завжди були кросна і швейна машинка. Вона ткала, і їй усе потрібно було цівки мотати, тож я допомагав. Її праця мене зачаровувала, все здавалося таким таємничим, величним, ніби вона не виконує звичайну буденну роботу, а робить якісь фокуси. Я сидів і спостерігав за нею. Коли трохи підріс, і сам почав вивчати кросна, як вона кудись відходила. Ця баба жила окремо, через хату. А та, що мешкала з нами, теж була великою майстринею. Вона чудово пряла. Тож я також пробував. Вона потім кричала на мене, лармувала, але моя цікавість брала гору – і я сам навчився прясти. Згодом, коли треба було щось пошити, сідав за машинку і шив, латав, підшивав. Мене завжди тягнуло до жіночої роботи».

Цікаво, що дитяче захоплення з роками не зникло, а навпаки, чоловік все більше вдосконалювався і опановував нові таємниці рукоділля • Повний матеріал читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост