Лис проїхав пів України, щоб жити

Порятунок дикого покаліченого ліса на Рівненщині можна назвати справжнім дивом. Лиса Микиту зі зламаними лапами мокрого та змерзлого у полі на Рівненщині знайшов селянин. Чоловік не зміг залишити звіра на неминучу загибель і забрав його додому, де виходжував разом із вагітною дружиною. Повідомляє “ТСН“.

Леся розповідає, що підходили до лиса в рукавицях і масці, бо раптом той зі сказом чи має іншу недугу. Годували звіра з дитячої пляшечки.

“Він спокійний, гладили його, кіт на ньому лежав. Його гладиш, а він плаче, як дитина маленька”, — згадує жінка. Подружжю вдалося відшукати зоозахисників у Рівному.

Сильно травмований лис потрапив до зоозахисників у важкому стані, найімовірніше, його збила машина.

“Має перелом задніх кінцівок”, — каже зоозахисниця Алла Лосік. За її словами, одна з кінцівок не підлягає відновленню, лису доведеться робити ампутацію.

У рівненській ветеринарній клініці звіру ставили крапельницю.

“Капаємо, щоби зняти цю інтоксикацію. Також у тваринки відсутній апетит, — пояснює лікарка ветеринарної медицини Наталя Євсович. — Крапельниці — це обов’язково для його підтримки”.

Стан тварини ускладнений також піроплазмозом — хворобою, яку переносять кліщі. Втім, молодий лис тримається. За словами ветеринарів, йому від року до двох: “Зубки молоді, немає нальоту, не стерті, тобто це молоденький лис”.

Коли лис оклигає його передадуть кваліфікованим волонтерам у Дніпрі.

“Наш лис Микита вже не зможе жити самостійно в природі, буде довічне утримання в притулку. В Рівному, на жаль, немає такої бази”, — зазначає Алла Лосік.

Притулок для лисів є в Дніпрі. Аби доправити туди лиса Микиту, небайдужі розгорнули ледь не всеукраїнську операцію. На допомогу прийшов Василь із Запоріжжя, який погодився дорогою завести звіра з одного пункту в інший. Тварина провела в дорозі понад 10 годин.

Волонтерка Інеса Капінус, яка рятує лисиць, песців та чорнобурок ось уже 5 років, каже, що лис Микита терпить невимовний біль.

“Ми дуже хвилювалися, як він переживе дорогу, — розповідає волонтерка. — Ми перекладаємо його. Йому це завдає болю, дискомфорту, страху. Тобто надзвичайно шкода, що він виявився настільки травмованим”.

Ветеринари знову ставлять крапельниці рудому та готують його до операції. Попри важкий стан, зоозахисники та волонтери вірять, що лису Микиті вдасться врятувати життя, адже він дуже за нього бореться і зумів перенести тяжку та довгу дорогу • Більше цікавого читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост