Як живеться закарпатським заробітчанам у Німеччині

Таких великих відпусток, як в Україні, у німців немає. Відпочивають вони приблизно двічі на рік по два тижні. А в нас чиновники мають навіть по 45 днів та ще масу різних так званих відгулів за прогули, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Це ж стосується і декретів. Зокрема, у Німеччині декретна відпустка не перевищує 14 місяців. Жінка має попередити роботодавця про те, що планує народжувати на 12-15 тижні вагітності. У нас же декрет дається до досягнення дитиною трирічного віку, а дехто з жінок продовжує його навіть до п’яти років.

У Європі жінки, незалежно від сімейного статусу, працюють, шукають і реалізовують себе в житті. У нас же нерідко, вийшовши заміж, жінка вирішує сидіти в чоловіка на шиї і про те, аби самій заробити на себе та  на дітей, багатьом навіть не спадає на думку… бо так робила бабуся, так робила мама… але ж ми живемо не у ХVІІІ столітті. Сучасна жінка у всьому світі сама є будівельником свого щастя і ніколи не чекає від чоловіка подачок. У Європі є поганим тоном, коли двоє закоханих ідуть у ресторан і за дівчину платить хлопець. У нас же це – норма і якщо хлопець хоч раз цього не зробив, дівчина вважає його жадібним і може навіть розірвати з ним стосунки… як би це дивно і староптипно не звучало.

 Тож ми ніби і тягнемось до Європи, та в той же час вперто не хочемо до неї наближатись. Зараз роботодавцям непросто знайти хорошого фахівця навіть за умови, що він готовий платити хороші гроші. Вдома чомусь наші земляки вимагають набагато більше, ніж за кордоном, менше хочуть дотримуватись дисципліни та й взагалі будь-яких правил… і не лише на роботі, але й у побуті. Це стосується і сміття, і поведінки на дорогах, і всіх аспектів життя • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост