Клінічні дослідження ліків проводяться в країнах третього світу

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

Голдакр розвінчує неусвідомлені переконання багатьох читачів, які думають, що клінічні дослідження нових ліків проводяться десь поруч з ними, в високотехнологічних і безпечних клініках. Насправді все більше таких досліджень проходять в країнах третього світу – і проводять їх спеціальні контрактні дослідницькі організації (КВО), відносно новий феномен фармацевтичної індустрії. Пояснення просте: в бідних країнах піддослідним треба менше платити, а законодавчі вимоги до забезпечення їх безпеки не такі високі, як на Заході. Якщо вам здається, що мова йде фактично про досліди над незаможними людьми, які не мають особливого вибору і захисту, ви недалекі від думки, яку намагається донести автор. Приклад: одного разу під час епідемії менінгіту в Нігерії компанія Pfizer проводила випробування нового експериментального антибіотика, дія якого порівнювалася з іншим, вже відомим. За стандартною практикою пацієнти не знали, які саме ліки вони приймають, щоб виключити ефект плацебо. 11 дітей померли. Про те, що в сусідній будівлі «Лікарів без кордонів» їм могли б дати перевірений і більш ефективний препарат, пацієнтам не повідомляли • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост