Усі гірськолижні курорти Закарпаття об’єднають автомагістраллю, яка вестиме до держкордонів з Європою

Ця магістраль, яку умовно назвали Підкарпатською, пролягатиме вздовж карпатських хребтів зі сторони Закарпатської області  й буде починатися на кордоні України та Польщі в межах Закарпаття та виходитиме майже до кордону з Румунією.

“Це проєкт, над яким ми зараз працює в Закарпатській ОДА. Його робоча назва – «Підкарпатська магістраль» або дорога Лубня-Ясіня.  Це автошлях, що проходитиме під карпатським хребтом. Якщо дорога від Ужгорода до Рахова із виходом на Івано-Франківську область можна умовно вважати нижньою дорогою Закарпаття, то «Підкарпатська магістраль» стане верхньою дорогою. Її протяжність складе приблизно 212,5 км”, – зауважив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький у ході дискусії “Закарпаття у прагненні розвитку та згуртованості: що мають зробити влада і громадянське суспільство”, організованої в Ужгороді в рамках національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію”.

За словами Мирослава Білецького, ідея цієї магістралі й такого сполучення виникло з огляду на те, що більшість сполучень уже є, деякі навіть капітально відремонтовані, а саме автошляхи О 070202 (Львів – Самбір – Ужгород) – Лубня – Держкордон з Польщею (7,2 км), Н-13 Львів – Самбір – Ужгород (10,8 км), Ужок – Нижні Ворота (41,0 км), Т-07-18 Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я (44,6 км), Т-07-20 Міжгір’я – Синевир (15,4 км), О 070603 Синевир – Колочава (10,8 км), О 070602 Колочава – Усть-Чорна (24,6 км).

“Але на цьому маршруті ми плануємо і будівництво нової дороги. Ми вже готуємо документацію для переведення існуючої лісової дороги через урочище Свидовець у статус автомобільної”, – зауважив посадовець. 

Таким чином, «Підкарпастька магістраль» братиме свій початок від переходу на українсько-польському кордоні Лубня – Волосате. Тут нас об’єднують національні природні парки – Бещадський у Польщі й Ужанський – в Україні.

Далі спускаємось униз дорогою Ужок – Підполоззя і маємо виїзд на цікаві туристичні об’єкти (Лінія Арпада) і гірськолижний курорт (Красія). Рухаємося до Боржавського хребта, де туриста можуть зацікавити існуючі та перспективні гірськолижні курорти (Ізки, Пилипець, Подобовець). Минаємо «Мале карпатське коло», що дає можливість відвідати курорти Славська на Львівщині, а на Закарпатті – озеро Синевир, водоспад Шипіт, с. Колочаву.

А далі через урочище Свидовець доводимо дорогу у смт. Ясіня, а отже і на гірськолижний курорт «Драгобрат», і виходимо на кордон із Івано-Франківською областю, де поруч є відомий гірськолижний курорт «Буковель». З Ясіня також через с.Лазещину є можливість для піших туристів почати сходження на найбільшу вершину Карпат – Говерлу.

“Таким чином, однією дорогою ми з’єднаємо майже всі райони Закарпаття, усі існуючі гірськолижні курорти, національні парки та найцікавіші закарпатські туристичні локації та три області України. Вона матиме і міждержавне значення, оскільки, буде можливість виходу на Польщу, а через «Мале карпатське коло» – на Румунію – через перспективний пункт пропуску КПП «Біла Церква – Сігету Мармацієй»“, – зауважив Мирослав Білецький.

ЗакарпатПост