Скандал між Прагою та Москвою: навіщо Кремлю було влаштовувати вибухи у Чехії і до чого тут Україна

У журналістському розслідуванні чеського видання йдеться про те, що росіяни підірвали арсенал, бо звідти готували партію зброї для України.

Дипломатичний скандал між Москвою та Прагою поглибився: Росія висилає практично все чеське посольство, двадцятьох дипломатів оголошено персонами нон ґрата. Це — крок у відповідь на вислання 18 співробітників російської амбасади, яких Чехія офіційно назвала представниками спецслужб. Прага пішла на такий крок після того, як встановила: за вибухами складу зі зброєю у Врбетиціе стоять ті самі офіцери ГРУ Мішкін і Чепіга, які стояли за отруєнням Скрипалів у британському Солсбері.

Навіщо це знадобилося Кремлю, йдеться 19 квітня у сюжеті ТСН.

Чехія — не Росія, кричать під російською амбасадою обурені жителі Праги. Поки міністерства закордонних справ двох країн обмінюються висланими дипломатами, чехи приносять під посольство все, що можуть: кетчуп як символ крові, численні плакати. Звіт поліції про те, що за вибухом складу з боєприпасами в жовтні 2014 року стояли росіяни глибоко збентежив багатьох. Адже в ньому загинули двоє чеських громадян. Тепер люди називають це терактом.

“Це був жахливий напад, страшніший за той, що стався у Солсбері. Це — вбивство чеських громадян на їх власній землі іншою країною, по суті це — війна”, — говорить організатор протесту Томас Песинський.

Дипломатичний скандал між Москвою та Прагою поглибився: Росія висилає практично все чеське посольство, 20 дипломатів оголошено персонами нон ґрата. Це – крок у відповідь на вислання з Чехії 18 співробітників російської амбасади, яких Чехія офіційно назвала представниками спецслужб.

Отруєння забороненим “Новачком” колишнього російського агента Скрипаля, що втік до Британії і отримав там політичний притулок в Празі згадують недарма: адже саме офіцери ГРУ, які під псевдонімами Петров і Баширов подорожували до британського Солсбері, залишаючи за собою отруйний слід — до цього відзначилися в чеській глибинці. Саме їх називають винуватцями вибуху. Чеська поліція оголосила чоловіків у розшук. Ось чому тамтешнє міністерство закордонних справ вирішило вислати усіх 18 співробітників російських спецслужб, які працювали в Чехії під прикриттям співробітників амбасади. Відповідь Кремля — передбачувана.

“Ми категорично не згодні з такими висновками, вважаємо їх провокаційними і недружніми”, — зазначив речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

У журналістському розслідуванні чеського видання Respect йдеться про те, що росіяни підірвали арсенал, бо звідти готували партію зброї для України. Її нашим військовим нібито мав передати болгарський бізнесмен Омелян Гебрев. Незадовго після інциденту чоловіка двічі намагались отруїти тим таки “Новачком”.

Ось що розповів про це автор розслідування Ондржей Кундра: “Як ми знаємо, у жовтні та грудні 2014 року сталося два вибухи у Врбєтіце. У цей час вже тривала війна проти України з боку Росії. Якби ця зброя відправилася до України, то її безперечно використали б для посилення української боєздатності, а такий варіант РФ міг бути небажаним”.

Чеська поліція оголосила в розшук так званих Петрова і Баширова та попросила допомогу міжнародних партнерів. Росія у відповідь висилає практично все чеське посольство в Москві, двадцять дипломатів. Їм з родинами на виїзд дають удвічі менше часу, ніж росіянам давали чехи — лише добу.

Дипломатичний скандал тим часом вже вийшов за межі обопільного вислання дипломатів. Відтак міністр промисловості і торгівлі Чехії Карел Гавлічек заявив, що російську компанію “Росатом”, яка планувала взяти участь у тендері на будівництва атомної електростанції у чеській Моравії, вже не зможе цього зробити.

Раніше в Чехії заявили про намір розсекретити звіт про ймовірну причетність спецслужб РФ до вибуху в Врбетіце.

Також повідомлялося, що вибухівку заклали російські шпигуни, яких звинувачують в отруєнні Скрипалів, проте вона здетонувала раніше, ніж було заплановано.

ЗакарпатПост