На Закарпатті одні з найнижчих зарплат в Україні

Офіційно рівень середньої зарплати на Закарпатті за минулий рік склав 10 663 гривні. Це, звісно, дуже низький показник у межах України, ми – одні з останніх у списку…. І це – вже традиційно. Та вже у березні, як можна знайти інформацію на сайті самого ж  Головного управління статистики в Закарпатській області, середня зарплата у нашому краї становила 8980 гривень. Цікаво, як це… коли Уряд звітує про збільшення зарплат, у нашій області вона фактично зменшується. Скоріш за все, це є одним із наслідків затяжних локдаунів, адже ще у травні 2020 року середня заробітна плата на Закарпатті складала 14 тисяч 174 гривні. І це – тільки офіційні дані про працюючих, без врахування того, скільки наших земляків взагалі втратили роботу, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Та замість того, аби по-справжньому дбати про народ, Уряд шукає собі виправдання і звинувачує людей у приховуванні прибутків. Наприклад, парламентський комітет із соціальної політики, посилаючись на дослідження Інституту економіки та прогнозування НАН України, нещодавно повідомив, що понад чверть (26,5%) економічно активного населення (у віці від 15 до 70 років), отримують тіньові доходи. Там також підрахували, що ці доходи перевищують 20 млрд грн. Навіть якщо так, якби всі були добре забезпеченими і аби податки не були зависокими в умовах не надто райдужного сьогодення через вічні карантини, ніхто б із тих, так би мовити тіньовиків, не приховував нічого, бо кожному хочеться працювати максимально прозоро і не боятися штрафів.

Хоча в парламентському комітеті й погоджуються з тим, що таким чином люди отримують джерело виживання, яке фактично “компенсує вади функціонування легального сегмента економіки”, але і наголошують, що бюджет недоотримує податки.

У Європейській Бізнес Асоціації податкове навантаження на Фонд оплати праці називають серед найбільших проблем бізнесу в Україні.

“Це одна з причин, чому мікробізнес, наприклад, не платить зарплату “в білу”, – підприємці не можуть дозволити собі заплатити таку норму навантаження”, – розповіла в інтерв’ю ВВС News Україна виконавча директорка асоціації Анна Дерев’янко. Вона твердить, що для виведення зарплат із конвертів і тіні варто було б приблизно удвічі зменшити податкове навантаження на зарплати: “Коли запитуєш представників мікробізнесу, який рівень податків вони вважали б достатнім, щоб платити зарплати людям “в білу”, то підприємці називають 20-25%” • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост