Солодка з кислуватим присмаком: закарпатка поділилася рецептом буштинської паски

П’ять рецептів пасок із різних частин Закарпаття знає кондитерка Любов Керецман.

Це лемківська, міжгірська, буштинська, паска із села Гайдоші на Ужгородщині. П’ятий рецепт – їхній родинний. Каже: під час виготовлення всіх використовують однакові інґредієнти. Однак їх додають в різних пропорціях. У буштинській використовують сироватку із кислого молока.

Цей рецепт кондитерка Любов Керецман дізналася від жительки селища Буштино Тячівського району – Любові Петрівни Гаврилко.

 «Вона люб’язно поділилася зі мною рецептом. Він мене приваблює тим, що робиться на жентиці – витяжці з кислого молока. Кисляк або дзер ще називають на Закарпатті. По-тячівськи – жинтиця», – розповіла Любов Керецман.

Для паски Любов Керецман використовує також борошно, дріжджі, яйця, молоко, цукор та сіль, вершкове масло. Приготування починає із замішування опари.

 «200 грамів молочка, 100-150 грамів цукру (залежить від того, солодку чи менш солодку любить родина). На цю кількість молока йде у нас 40 грамів дріжджів. Дріжджі треба вибирати свіженькі, бо від цього залежить, наскільки швидко і добре буде рости наша паска», – пояснила кондитерка.

Через 40-50 хвилин, коли опара піднялася, кондитерка починає замішувати тісто.

«Два яєчка і чотири жовтки. Це все промішуємо. І головний інгредієнт за рецептом Любові Петрівни – жинтиця. І вмішуємо муку. І масло», — пояснила Любов Керецман.

Після того, як тісто підійшло, жінка формує паску. Для декору робить дві коси із тіста, кінці яких закручує в спіраль. Такий орнамент, каже, характерний саме для буштинської паски. Форму перед випіканням змащує маслом.

«Форму треба файно вимастити, щоб не було прогалин, бо де будуть прогалини, паска може прилипнути», – розповіла пані Любов.

Далі паску кладуть в піч. Час випікання залежить від її розміру. Щонайменше для цього потрібно 40 хвилин. Буштинська паска, за словами Любові Керецман, солодка та має кислуватий присмак.

Зоряна Попович, Марія Лукей, Суспільне