Закарпатка про Норвегію: ідеальні дороги та високі штрафи за дорожні правопорушення

У Норвегії 45 платних доріг. На 25 з них встановлені електронні шлагбауми. Деколи вони знаходяться десь прямо посеред поля, приблизно посередині дороги. Однак там турист завжди може знайти безкоштовні паркінги. Вони є біля супермаркетів, біля визначних пам’яток, біля поромних переправ. Якщо зупинитися  в кемпінгу, автомобіль завжди можна ставити біля будиночка, але за це потрібно заплатити, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Ми, наприклад, не зупинялися в готелях чи хостелах, а в кемпінгах. Дуже було цікаво. Спали в палатках. Ставили палатку іноді і в місцях, за які не потрібно платити – десь при дорозі, біля скель, фьйордів. Відповідно це було без якогось особливого комфорту. Якщо ж отаборювалися в  соціальних кемпінгах, там потрібно було платити. Парковки також платні. Але там є душові кабіни, туалети, кухня, де можна приготувати їсти», – наголошує Мирослава.

За її словами, водії в Норвегії дуже ввічливі, обмеження швидкості дотримуються свято – там просто рай для тих, хто сидить за кермом. «Штрафи за перевищення швидкості у Норвегії  одні з найвищих в Європі (при перевищенні швидкості більш ніж на 20 кілометрів за годину треба заплатити 6500 їхніх крон – це 9100 гривень). Можуть оштрафувати навіть за перевищення швидкості на кілометр за годину. Всюди камери. У житлових кварталах взагалі пересуватися можна зі швидкістю всього до 30 кілометрів за годину, у населеному пункті – зі швидкістю лише 50 кілометрів за годину, поза ним – 80, а на автомагістралях – 100 кілометрів за годину. Використання ременів безпеки обов’язкове для передніх і задніх пасажирів. Розмовляти по телефону суворо заборонено.  Бензин дуже дорогий – 2 євро за літр. Заправку потрібно починати шукати завчасно, вони рідко працюють цілодобово. На деяких із них самообслуговування,  де можна заправитися в будь-який час і розплатитися карткою», – розповідає наша землячка • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост