Маски від коронавірусу стали справжньою бідою для природи

• Одноразові маски розкладаються 450 років

• Жертвами масок стають птахи та дикі тварини

Щомісяця ми використовуємо 129 мільярдів масок для обличчя

Починаючи від березня минулого року, коли в Україні почався карантин, закарпатські вулиці завалили маски. Вони валяються всюди, куди лише ступає людська нога. До смітників свої віруси доносять далеко не всі. Хоча маски потрібно викидати лише у смітники і бажано вдома. Та екологічна культура – поняття чуже для закарпатців. На жаль. Та якщо міста ще прибирають, принаймні центральні людні місця, то набагато гірша ситуація на природі. Маски агент газети ЯСНО неодноразово бачив у лісах, на берегах річок, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Днями в Ужгороді на озері Кірпічка довелось стати свідком картини, від якої завмирало серце. Хтось викинув маску прямо в озеро і лебідь, що живе там витягнув її разом із галузочками і поставив на берег. Це ж треба дожити до такого, щоб птах прибирав за людиною! Моторошно було спостерігати за лебедем, який очищав свій дім від втручання безвідповідальних відвідувачів озера. А чи подобалося б людині, яка це зробила, щоб до її квартири чи будинку хтось завалився з повним контейнером відходів, висипав їх посеред килиму у кімнаті і пішов. У даному випадку все виглядало так само!

Одноразові маски стали такою ж загрозою річкам та озерам, як і пластик. А може ще й набагато більшою, бо й самим людям у них дихати протягом тривалого часу не лише незручно, але й шкідливо.

Екологічні організації заявляють, що з тих пір, як людям було наказано закривати обличчя мільйони одноразових масок викидаються на природі і від цього страждають птахи та дикі тварини.

Крім масок на початку карантину часто аби де валялися і рукавички та пляшки з-під антисептиків. Зараз їх менше, але не самих масок.

І, як не дивно, така ситуація не тільки на Закарпатті. Від забруднення масками страждає весь світ. волонтери часом збирають їх, аби очистити довкілля, та прибрати всі просто нереально. Агент газети ЯСНО у квітні  всього за півгодини назбирав вздовж Ужа 27 масок. І це – на невеликій ділянці – від автомобільного мосту до Боздоського парку. Він був шокованим через те, що багатьом людям на природу начхати.

Тим часом експерти кажуть, що викинуті одноразові пластикові маски розкладаються на крихітні мікрочастинки, які занадто малі, щоб їх можна було видалити з річок, і вони шкідливі для дикої природи. Вони потрапляють у водні артерії і не розкладаються, шкодять рибам та водоплаваючим пернатим. Навіть дикі тварини можуть заплутатися в них. Дехто може їх і проковтнути й таким чином усе частіше гинуть невинні істоти. І все через людську недбалість • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост