Як закарпатцям не стати жертвою шахраїв у Інтернеті

Як розповідають у газеті «Закарпатські оголошення», не раз до редакції звертаються люди з проханням розмістити оголошення саме у друкованій газеті, бо бояться стати жертвами шахраїв. Наші землячки переповідають страшні історії про те, як їх при купівлі чи продажі ошукали спритники. Люди наголошують, що найбільш надійно продавати та купувати через газету, адже в Інтернеті дуже багато злочинців, які лише тим і займаються, що живуть за чужий рахунок і полюють на тих, хто хоче щось продати або купити.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Більше того, одна з постійних читачок газети «Закарпатські оголошення» розповіла, що працювала на заробітках у Польщі і там людям масово електронною поштою розсилають листи, як захиститися від злочинів у Інтернеті, як не стати жертвою невидимих злочинців.

Тому газета ЯСНО пропонує кілька дієвих порад, як захистити себе від Інтернет-шахраїв.

По-перше, продавайте, купуйте, рекламуйтеся у газетах. А Закарпатті такою газетою є «Закарпатські оголошення». 

По-друге, прислухатися до рекомендацій кіберполіції.

Як розповів газеті ЯСНО начальник закарпатської кіберполіції Михайло ТАНЧИНЕЦЬ, ніколи не варто  перекидувати гроші наперед, є маса послуг, коли можна розрахуватися постфактум, після отримання товару.

«Варто звертати увагу і на елементарні питання захисту персональних даних. Ці рекомендації потрібно виконувати. Загалом шахрайств надзвичайно багато і їх не можна підсумувати. Раніше приходили смс із текстом: «Ви виграли автомобіль». Зараз таке припинилося. Чому? Ми провели, по-перше, профілактику серед населення, пояснили, що такі повідомлення треба видаляти, по-друге, торік було затримано три групи, які займалися таким видом шахрайства, яких було притягнуто до відповідальності», – наголосив він.

Також Михайло Танчинець запевнив, що між кібершахраями є закарпатці.

«Ми виявили певну кількість людей з Ужгорода, Мукачева, Сваляви, Тячева та інших куточків краю і скерували щодо них матеріали кримінальних проваджень до суду. Цікаво, що їхні потерпілі не є мешканцями нашої області.  Вони навмисне шукають жертв не на території Закарпаття, а адресно знаходять  людей із інших регіонів», – зізнався він

Отже, будьте обачними і купуйте та продавайте розумно, максимум уникаючи сумнівних оборудок. Адже навіть якщо поліціанти шахраїв знаходять, то повернути гроші вдається дуже рідко • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост