Закарпатка розпродає свій квітник, щоб зібрати кошти онкохворим дітям

Мукачівка Наталя Васько розпродає іриси та інші квіти зі свого квітника, щоб зібрати кошти для онкогематологічного відділення дитячої обласної лікарні, а також безкоштовно віддає рослини на озеленення прибудинкових територій та шкіл.

Про це Наталя Васько розповіла в коментарі кореспондентові Укрінформу.

Свою акцію пані Наталя розпочала в кінці травня, каже, за цей час, продаючи квіти, переважно, іриси з власної колекції, вдалося зібрати перші 10 тисяч гривень.

“Ці кошти передаємо на потреби онкогематологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні, у них є потреба у багатьох базових речах — там, наприклад, немає подушок для мам, які перебувають у лікарні разом зі своїми хворими дітками. Загалом потрібно назбирати суму в чотири рази більшу — мова йде про 40 тисяч гривень, тому я продовжую розпродавати свої іриси з колекції та інші квіти з саду,” – каже Наталя Іванівна.

Найбільше люди купували ірисів на зріз у період останніх дзвоників у школах, замовляли кореневища також “Новою поштою”, до жінки приходили сусіди та містяни, навіть парафіяни з церкви, куди ходить пані Наталя. Багато хто навіть не брав квітів, просто переказували кошти на картку чи передавав особисто, каже вона.

“Зараз у липні — найкращий час для того, аби висаджувати іриси в садах та на клумбах. Тому я продовжую акцію, квітів у мене іще багато,” – каже жінка.

Наталя Васько говорить, що ця її приватна ініціатива має й іншу мету: озеленити місто та зробити його квітучим. Жінка каже, що таким чином Мукачево здобуло б славу як місто не тільки сакур, а й ірисів.

“Усі садівники знають, що є сотні сортів ірисів, є навіть такі, з якими виграють міжнародні конкурси, а що головне — це невибагливі квіти, які майже не потребують догляду, це б суттєво економило місту на озелененні. І Мукачево могло б мати славу міста ірисів, це б приваблювало до нас тисячі туристів,” – акцентує Наталя Васько.

Відтак, мукачівка запрошує закарпатців і жителів інших областей долучатися до своєї ірисової акції — допомагати дітям та робити цей світ красивішим.

“Ви робите добровільну пожертву скільки можете або хочете, а я даю вам кореневища ірисів стільки, скільки вам треба,” – каже Наталія Васько.

Жінка також наголошує, що для озеленення шкіл, училищ, дитсадків, соціальних закладів згодна віддавати квіти безкоштовно.

Фото з Фейсбуку Наталії Васько

ЗакарпатПост