У Чорнобилі народилися рідкісні лошата

У зоні відчуження помітили табун із 12 коней Пржевальського, з яких чотири – лошата.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Про це у соцмережі повідомив Чорнобильський радіаційно-екологічний заповідник, пише газета ЯСНО.

«Табуни коней Пржевальського поповнюються всередині квітня – на початку травня. Після вагітності  тривалістю 12 місяців кобила народжує одне лоша, яке одразу встає на ноги. У травні малюків побачити важко: тварини тримаються у затишних місцях.

Через місяць молоді коні вже здатні витримувати ритм руху табуна. З’являється можливість оцінити цьогорічний приплід.

На днях табун з 12 особин помітили на північній окраїні міста Чорнобиль. Четверо коней – лошата цього року народження. Вони відрізняються розміром та світлим кольором.

Збільшення на 50 відсотків –  непоганий результат для цього табуна», – зазначено у повідомленні.

Цікаво, що там, де не ступає людська нога, починає відроджуватись природа. Раніше газета ЯСНО писала про стадо корів у тому ж Чорнобилі. Вони вільно живуть на волі і їм не страшні ні зими, ні голод, вони знаходять, де сховатися під час морозів та знаходять собі їжу цілий рік.

Коні Пржевальського – останні дикі коні, які мешкали на азіатських рівнинах. Абсолютно не піддаючись дресируванню, ці тварини практично вимерли, адже на їх смачне м’ясо полювали монгольські племена. Сьогодні у світі живе не більше 1000 цих коней, всі вони утримуються в неволі. А от у Чорнобилі – чи не в єдиному місці, де ці рідкісні тварини чудово почуваються і розмножуються в умовах дикої природи.

Цікаво, що колись ці коні жили в степових передгір’ях монгольського Алтаю. Тримались невеликими табунцями — по 10—20 особин самок з молодняком. Ватажком завжди була найдосвідченіша самка, яка визначала пересування табуна. Косячний (табунний) жеребець звичайно лише супроводжував кобил з дітьми і охороняв табун від інших дорослих жеребців. У момент небезпеки він самовіддано захищав своїх підопічних — безстрашно давав відсіч вовкам, змушуючи хижаків відступити. Якщо табун переслідувався озброєними людьми, то навіть під свист куль жеребець біг позаду всіх. Коні Пржевальського занесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи • Більше унікальних історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост