Крім фруктів у морозиві шкідливе все. Солодка небезпека: у чому шкода морозива у спеку

Ще половина літа попереду, і у спекотні дні зазвичай хочеться холодного. І наш наступний матеріал про… морозиво, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Ми з’ясували: їсти у спеку жирне морозиво категорично не можна. Бо це – калорійна бомба, яка принесе лише миттєве охолодження вашого організму. Крім зайвих кіло, морозивом, виявляється, можна навіть отруїтися. Якщо воно розтануло, а потім знову заморожується, то в ньому дуже стрімко розмножуються мікроорганізми. Тому звертайте увагу на зовнішній вигляд упаковки. Не вірте напису “пломбір”. Завжди перевіряйте склад. І звертайте увагу на ціну. За 8 гривень купити якісний продукт просто неможливо.

Журналістка “5 каналу” Олена Рибінська має ще більше порад, які вона зібрала в сюжеті для “Підсумків тижня”. І ми дуже заздримо їй, бо вона побувала на заводі, який виготовляє морозиво. Тож подивіться, що ви їсте.

“Зараз такий період, бо можна їсти морозиво, бо дуже жарко. Моє улюблене – з різних кольорів, полуничне, чорничне і молочне. Я таке люблю”, – говорить маленька Варвара.

Варвара із морозивом у руці поспішає на пляж, до води. Спека дається взнаки. Тож головна солодка страва літа – морозиво – нині як рятівник.

“Я б могла його їсти цілий день. Не дозволяють, можна якщо дуже жарко, одне морозиво в день”, – каже дівчинка.

Та не всі батьки відразу знаходять ідеальну марку морозива для своїх дітей. Киянці Олені довелося побачити неочікуване там, де мало бути морозиво.

Олена розповідає: “Купили морозиво. Повинно було бути білого кольору, а воно було наполовину зеленого. Відкрили упаковку – не дуже воно гарне, і не захотілося навіть вживати”.

Відтоді Олена прискіпливіше обирає продукт для дитини: вивчає інгредієнти та оцінює зовнішній вигляд. На цьому акцентують і технологи.

“Звертати треба увагу на склад продукту, інгридієнти у складі, на форму дивитися, морозиво в стаканчику, конусне в ріжку чи брикет прямокутний повинне мати форму чітку. Якщо форма морозива м’яка, це може свідчити про недотримання умов зберігання. Тверда і дуже тверда, але деформована – то може свідчити, що розморожувалося і заморожувалося. Ризики розвитку патогенної мікрофлори”, – розповідає Анастасія Парубок, головна технологиня заводу з виробництва морозива.

Вони знають усі тонкощі процесу виготовлення і ретельно пильнують процес. Технологи несуть пряму відповідальність за те, що потрапляє до нашого шлунка, незалежно від того, скільки тисяч порцій морозива перевіряють за добу.

Технолог каже: “Одна із найпотужніших ліній на нашому підприємстві – потужність становить до 27 тисяч порцій на добу”.

“Ще хвилину тому ось у цьому цеху їздило морозиво і відразу з холоду воно потрапило до мене. Ви знаєте, напевно, здійсню свою дитячу мрію: залишуся тут, на цьому заводі, і буду їсти кожного разу під час кожного дубля ось це морозиво. Це найкраща робота, залишаюся тут”, – каже журналістка “5 каналу”.

Морозивні чари минули, мрії дитинства частково закрила – повертаюся до корисних порад. Окрім контролю дотримання стандартів на заводі, є й додаткові чинники, що впливають на якість морозива. Умови його доставки та зберігання безпосередньо в торговельних мережах.

Максим Несміянов, виконавчий директор “Союзу споживачів”, говорить: “Дзвінок на гарячу лінію магазину, на упаковці бачите виробництво і телефон виробника, щоб виробник справив розслідування і йому цікаво знати, щоб від інших покупців не було скарг. Морозиво повертаєте в магазин і повертаєте гроші, з цим немає проблем. Основне завдання – попередити продаж цього морозива і щоб надалі це не повторилося”.

Максим Несміянов під час рейдів торговельними закладами України і не тільки не раз “ловив” мережі на недобросовісному ставленні до продуктів. Із останнього – невідповідність заявленої ваги морозива та жахливі умови зберігання.

Майстриня морозива розповідає: “Максимально такі інгридієнти, які властиві нашому регіону, за винятком екзотичних фруктів. Температура подачі морозива – від -12 до -15 градусів. Таке приємніше їсти, ніж із вітрини магазину, де температура – 18-24 градуси. Нижча жирність не перевищує 10%. Італійці люблять менш жирне”.

У літній сезон 16 видів джелато на вітрині і чотири про запас у холодильниках. Усе для того, щоб забаганки одеситів та гостей міста були виконані. Від класичного вершкового пломбіру до морозива 18+ зі смаком… пива.

Вікторія привідкрила таємницю джелато для дорослих і для “Підсумків тижня”.

Джелатер’є розповідає: “Робимо заготовки для найпопулярнішого сорбета “Сангрія”. 700 г цукру, вишневе домашнє вино 750 г, міцність сорбета на виході – 4%, ожиновий лікер – 18% міцності. Вода – основний інгредієнт для замерзання – 300 г, трохи, щоб законсервувати продукт, видавлюємо лимонний сік, використовували ягоди, які є на ринку: вишня з дерева, полуниця, ожина, шовковиця. Треба дати настоятися і відправляти в машину фризер. Якщо в домашніх умовах, то після замішування треба поставити в морозилку і кожні пів години перемішувати. Через кілька годин подати до столу. Термін придатності на нашій вітрині не більше трьох днів”.

Журналістка “5 каналу” Олена Рибінська каже: “Стільки ж прохолоди в цих кадрах, аж навіть відчула її на собі. І пригадала слова своєї мами: “Не їж морозиво, бо захворієш”. Хоча в той момент спека була неймовірна. Ох, як я вірила в цю правду, якою нас годували роками. А виявляється… це – міфи”.

Вероніка Степаненко, сімейна лікарка, каже: “Якщо в людини ангіна чи інше запалення, воно може допомогти і навіть трішечки знеболити. Це не буде як лікування, але невеличка анестезія, тимчасова. Щоб отримати бронхіт, треба отримати якийсь вірус або бактерію, яка спуститься до бронхів і викличе в них запалення. Не в тому, що з’їла морозиво, а вона могла десь переохолодитися, повіяв вітерець, діти бігають, і якщо імунна система ослаблена, то вірус міг десь і пробратися”.

Зі своїми стереотипами розібралася, йдемо далі. ДСТУ. Заповітна абревіатура державних стандартів, завдяки якій вчимося обирати якісне морозиво. ДСТУ 4733 – цим стандартом позначається морозиво молочне, вершкове, пломбір. Виготовлене виключно з молока і продуктів його переробки.

ДСТУ 4734 – за цими цифрами знайдете морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет та лід.

Та ДСТУ 4735 – морозиво з комбінованим складом сировини. Виготовлене з частковою заміною молочної сировини, з використанням кокосової і пальмової олії.

Інший вид морозива – із джемом – поливається і накривається кришечкою. Тож фахівці радять завжди звертати увагу на склад морозива й уникати у його складі пальмової олії. Краще надати перевагу кокосовій, вона для організму корисніша.

Технолог каже: “Орієнтуватися на лідерів ринку. Кожен виробник, який себе поважає, дбає про свою репутацію і ніколи не буде обманювати споживача”.

Як і “5 канал”, щиро та без обману бажає своїм глядачам здоров’я та насолоди від морозива.

Олена Рибінська, Ольга Дунська, Ганна Несевра та Микола Довгий • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост