В Ужгороді перекваліфікація справи дозволила офіцерові поліції уникнути в’язниці

Ужгородський суд Закарпатської області затвердив угоду про визнання винуватості стосовно колишнього співробітника районного управління поліції. У жовтні минулого року громадянка звернулася в поліцію із заявою, що чоловік її побив.

Було відкрито кримінальне провадження. Оперуповноважений вирішив скористатися ситуацією, щоб отримати від чоловіка хабар за призначення м’якого покарання за вироком суду. Він попросив 1000 гривень і дав номер карти, але людина гроші не заплатила. Надалі оперуповноважений нібито підключив до вимагання свого колегу – дільничного офіцера, пише 368.media

У листопаді 2020 року громадянка знову поскаржилася на свого чоловіка, що він їй загрожує, ображає її честь і гідність. Дільничний офіцер поліції в той же день склав довідку, що інформація про погрози не підтвердилася і прийнято рішення припинити перевірку. А на наступний день подзвонив чоловікові, на якого скаржилася дружина, і сказав, що у того можуть виникнути проблеми з законом. У листуванні в Viber він попросив 400 доларів за те, що за заявою не почнуть кримінальне провадження. Протягом листопада 2020 – січні 2021 дільничний неодноразово по телефону і через Viber повторював своє прохання про передачу йому зазначеної суми.

У січні 2021 дільничний зустрівся з людиною біля супермаркету «Сільверленд» і зажадав передачі 200 доларів за те, що раніше він не направив заяву його вже колишньої дружини до органу досудового розслідування, а розглянув в порядку закону «Про звернення громадян». На наступний день на автозаправці міліціонер отримав 200 доларів, але продовжив вимагання. 1 лютого біля магазину «Кефір» він отримав ще 100 доларів. Паралельно дільничний зажадав у цієї ж людини 300 доларів за те, що вмовить його екс-дружину не писати заяву в поліцію про несплату ним аліментів. Для кращого ефекту поліцейський пояснив, що це загрожує позбавленням батьківських прав, примусовим стягненням майна, забороною на виїзд за кордон і кримінальною відповідальністю. Але за гроші поліцейський обіцяв умовити жінку не подавати заяву.

Як виявилося, жінка і не планувала писати таку заяву. Однак поліцейський переконав її сказати колишньому чоловікові, що заяву вона подала. Тому 1 лютого дільничний отримав ще 300 доларів за вирішення питання з аліментами. Крім того, взяв 1500 гривень для свого колеги – оперуповноваженого за пом’якшення можливого покарання за побиття жінки. Поліцейського затримали на місці. Він і його напарник були звільнені з поліції і постали перед судом. Справи розділили. Екс-дільничний уклав угоду про визнання винуватості та йому пом’якшили кваліфікацію – звинуватили в отриманні хабара, замах на шахрайство і пособництво в замаху на шахрайство згідно ч. 1 ст. 368, ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК.

На етапі слідства він підозрювався по ч.3 ст.368 КК – одержання хабара за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимагання.
За такий злочин загрожує від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна. Але за угодою з прокурором два епізоди замінили на шахрайство, одержання хабара за змовою групою осіб – на пособництво у шахрайстві. З отримання хабара прибрали ознака вимагання. Така перекваліфікація дозволила колишньому поліцейському уникнути в’язниці. За епізодами з шахрайством суд на 2 роки обмеження волі, звільнивши засудженого з випробувальним терміном 1 рік. За отримання хабара підсудного оштрафували на 34 тис. гривень, на 1 рік заборонили роботу в правоохоронних органах і стягнули 5663 гривень витрат на технічну експертизу документів. Колишньому оперуповноваженому інкримінували тільки замах на шахрайство. Вироку щодо нього поки немає.

ЗакарпатПост